Jermenija odobrila primenu vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa vakcinama protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ampule sa vakcinama protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Pratite nas
Jermenija je odobrila upotrebu vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), „Astra zeneka“ i „Fajzer“ protiv virusa korona u zemlji, sapštila je ministarka zdravlja Anait Avanesjan.
„Stručna komisija odobrila je upotrebu ‘Astra zeneke’, ‘Fajzera’ i ‘Sputnjika Ve’. Kod ‘Fajzera’ postoje pitanja vezana za temperaturu koja se mora obezbediti“, rekla je Avanesjanova.

Ranije je ministarka zdravlja izjavila da će Jermenija koristiti rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ protiv kovida, a da će pregovori o isporukama biti završeni narednih dana.

U novembru 2020. Ministarstvo zdravlja Rusije saopštilo da je ministar Mihail Muraško u Jerevanu predao uzorke vakcine „Sputnjik Ve“ tadašnjem jermenskom ministru zdravlja Arsenu Torosjanu. Vakcina je testirana na dobrovoljcima. Kasnije je jermenska strana pristala na ponudu za kupovinu vakcine kompanije „Astra zeneka“ za 3 odsto stanovništva kao deo globalnog mehanizma za obezbeđivanje pristupa vakcinama protiv kovida 19 (KOVAKS).

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, a njena efikasnost je iznad 90 odsto.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala