Evropska komisija pozvala Crnu Goru da proveri navode o proneveri novca Evropske unije

© AFP 2023 / ARIS MESSINIS Evro
Evro - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Pratite nas
Evropska komisija pozvala je vlasti Crne Gore da provere i daju kredibilne odgovore na navode o proneveri sredstava dobijenih od Evropske unije.

Prethodno je potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović objavio da je otkrivena pronevera više od miliona evra u vezi sa postavljanjem video-nadzora na graničnim prelazima, a da je reč o sredstvima dobijenim od EU za direktnu podršku budžetu, prenosi Tanjug.

U Briselu navode da je Evropska unija obezbedila ta sredstva kroz Program budžetske podrške kako bi podržala Crnu Goru u unapređivanju upravljanja svojim granicama.

Dodaje se da su u pitanju bespovratna finansijska sredstva „kojima Crna Gora nezavisno upravlja“, kao i da je „država u celosti odgovorna za upravljanje nabavkama“ u skladu sa zakonima.

„EU ne nadgleda korišćenje tih sredstava, već procenjuje napredak u sprovođenju Akcionog plana države za unapređenje bezbednosti na granicama, prema dogovorenim merilima. Budžetska podrška je dovela do značajnog napretka u sektoru integrisanog upravljanja granicama“, zaključuje se u saopštenju Komisije.

Abazović je u svojoj objavi o proneveri novca naveo da su granični prelazi Crne Gore godinu i po dana bili bez video-nadzora, a da je kontrola nadzora granica data firmi koja nije iz Crne Gore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala