Abazović: Pronevereno više od milion evra u MUP-u, granice nezaštićene

© Foto : Sputnjiku ustupila URADritan Abazović, lider URA
Dritan Abazović, lider URA - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Pratite nas
Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je da je otkrivena pronevera više od milion evra u Ministarstvu unutrašnjih poslova pri kupovini opreme za praćenje granica.

„Borba protiv korupcije i kriminala ostaje prioritet ove Vlade. Došli smo do prvog većeg slučaja, a mislim da, nažalost, neće biti jedini. Otkrivena je pronevera više od milion evra u MUP-u. Radi se o sredstvima EU, direktne budžetske podrške kroz Šengenski akcioni plan“, rekao je Abazović.

Abazović je, na konferenciji za novinare, rekao da oprema koja je kupljena ne radi više od godinu dana.

„Nemamo evidentne dokaze, ali je velika mogućnost da se dešavao šverc u tom periodu, možete zamisliti kojih razmera“, ukazao je Abazović.

On je rekao da je to jako ružno prema evropskim partnerima koji planiraju da u narednom periodu daju direktnu budžetsku podršku od 20 miliona evra.

„Ukoliko tužilaštvo ne nastavi da ćuti, neodgovorni ljudi biće procesuirani, dokazaće evidentnu zloupotrebu službenog položaja, i samim tim moraćemo ljude da pozovemo na odgovornost. Možemo da pretpostavimo ko je involviran, ali to je stvar istrage i državnih organa“, rekao je Abazović, preneo je portal RTCG.

​Prema njegovim rečima, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović naložio je da se skine oznaka tajnosti sa svih tendera koje je MUP imao u prethodnom periodu.

„To je sasvim logično nakon ovakve, rekao bih blamaže, u očima naših evropskih partnera i domaće javnosti. Moguće je da je u drugim tenderskim aktivnostima bilo zloupotrebe“, kazao je potpredsednik crnogorske Vlade.

„Ukoliko neko misli da ako je stavio oznaku tajnosti, ili ANB (Agencija za nacionalnu bezbednost), koji nisu mogli da sugerišu da ne rade kamere na graničnim prelazima, onda je Crna Gora u ozbiljnom problemu“, ocenio je Abazović.

„Tender bio namešten za firmu iz Beograda“

Novinarima se obratio i državni sekretar za kontrolu rada policije Rade Milošević, navodeći da je tender bio namešten da bi ga dobila beogradska firma „Makina sekjuriti“.

„Nabavljena je mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od one koja je naplaćena, a firma koja je dobila tender, kako se sumnja, uklonila je nalepnice sa opreme koja je nabavljena i zalepila nalepnice renomiranih firmi“, naveo je Milošević, uz ocenu da je to skandal bez presedana.

Kako je naveo, sva procedura je odrađena mimo zakona, a firma koja je dobila tender unapred je znala da će on biti raspisan.

Milošević je rekao da je Sektor granične policije tražio od MUP-a da se poništi tender jer su smatrali da ova oprema ne odgovara njihovim potrebama, ali da to nije urađeno.

Saopšteno je da se radi o nabavci radara i kamere koji se koriste za nadzor graničnih prelaza, kao i da je samo radar vredan oko 400.000 evra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala