Predivne fotografije Zemlje snimljene sa Međunarodne svemirske stanice /foto/

Pratite nas
Astronauti i kosmonauti Međunarodne svemirske stanice osim što vrše odgovorne i komplikovane poslove dok se nalaze na MSS, u slobodno vreme fotografišu planetu Zemlju i okolni svemir. Sputnjik vam izdvaja neke od njih.
© Foto : Soichi Noguchi / JAXAPlanina Fudžijama prekrivena snegom koju je sa Međunarodne svemirske stanice snimio japanski astronaut Soiči Noguči.
Planina Fudžijama prekrivena snegom koju je sa Međunarodne svemirske stanice snimio japanski astronaut Soiči Noguči. - Sputnik Srbija
1/15
Planina Fudžijama prekrivena snegom koju je sa Međunarodne svemirske stanice snimio japanski astronaut Soiči Noguči.
© Foto : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosPeking noću, snimak ruskog kosmonauta Sergeja Kud-Sverčkova sa Međunarodne svemirske stanice
Peking noću, snimak ruskog kosmonauta Sergeja Kud-Sverčkova sa Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija
2/15
Peking noću, snimak ruskog kosmonauta Sergeja Kud-Sverčkova sa Međunarodne svemirske stanice
© Foto : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosOgromna prostranstva Istočne pustinje zauzimaju pokretne dine i peskoviti masivi. Veći deo teritorije je nenaseljen zbog čestih peščanih oluja i jakog vetra, visokih temperatura sa velikim dnevnim amplitudama tipičnim za pustinje. Raspon temperatura leti je 40-50°, a zimi je prosečna temperatura 5-15° Celzijusa.
Dine u Istočnoj pustinji  - Sputnik Srbija
3/15
Ogromna prostranstva Istočne pustinje zauzimaju pokretne dine i peskoviti masivi. Veći deo teritorije je nenaseljen zbog čestih peščanih oluja i jakog vetra, visokih temperatura sa velikim dnevnim amplitudama tipičnim za pustinje. Raspon temperatura leti je 40-50°, a zimi je prosečna temperatura 5-15° Celzijusa.
© Foto : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosPred vama je Tupai – možda jedno od najromantičnijih mesta na svetu! To je atol sa belim peščanim plažama, lagunama sa tirkiznom vodom i kokosovim stablima na Ostrvima zavetrine, koja se nalaze 19 km severno od Bora Bore.
Atol Tupai  - Sputnik Srbija
4/15
Pred vama je Tupai – možda jedno od najromantičnijih mesta na svetu! To je atol sa belim peščanim plažama, lagunama sa tirkiznom vodom i kokosovim stablima na Ostrvima zavetrine, koja se nalaze 19 km severno od Bora Bore.
© Foto : Sergey Kud-Sverchkov / Roscosmos Peščana oluja koja se kreće iz pustinje Sahara. Snimio ju je ruski kosmonaut Sergej Kud-Sverčkov sa Međunarodne svemirske stanice.
Peščana oluja - Sputnik Srbija
5/15
Peščana oluja koja se kreće iz pustinje Sahara. Snimio ju je ruski kosmonaut Sergej Kud-Sverčkov sa Međunarodne svemirske stanice.
© Foto : Soichi Noguchi / JAXAPogled iz svemira na jezero Sevan u Jermeniji. Snimak japanski kosmonauta Soičija Nogučija sa Međunarodne svemirske stanice.
Pogled iz svemira na jezero Sevan u Jermeniji.   - Sputnik Srbija
6/15
Pogled iz svemira na jezero Sevan u Jermeniji. Snimak japanski kosmonauta Soičija Nogučija sa Međunarodne svemirske stanice.
© Foto : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosŽivopisni arhipelag Zelenortskih Ostrva je rodno mesto Sesarije Evore i muzike Dobrog života. Zaštitni znak Zelenortskih Ostrva je okean: odmarališta ostrva privlače svojim peščanim plažama, ronjenjem, sportskim ribolovom, surfovanjem i jahtingom.
Pogled na Zelenortska Ostrva  - Sputnik Srbija
7/15
Živopisni arhipelag Zelenortskih Ostrva je rodno mesto Sesarije Evore i muzike Dobrog života. Zaštitni znak Zelenortskih Ostrva je okean: odmarališta ostrva privlače svojim peščanim plažama, ronjenjem, sportskim ribolovom, surfovanjem i jahtingom.
© Foto : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosSrebrni (noktilucentni) oblaci. Lako ih je razlikovati od ostalih oblaka: oni blistaju na sumračnom nebu, jer sunce sakriveno iza horizonta osvetljava objekte koji su vrlo visoko iznad Zemlje, u mezosferi. Osim toga, razlika u visini između stratosferskih oblaka (tamni, na horizontu) i noktilucentnih oblaka jasno se vidi sa Međunarodne svemirske stanice. Priroda ovih oblaka nije u potpunosti proučena i od velikog je interesa za astronome. Proučavaju se i sa Zemlje i iz svemira pomoću sondi i satelita.
Noktilucentni oblaci ─ snimak ruskog kosmonauta Sergeja Kud-Sverčkova - Sputnik Srbija
8/15
Srebrni (noktilucentni) oblaci. Lako ih je razlikovati od ostalih oblaka: oni blistaju na sumračnom nebu, jer sunce sakriveno iza horizonta osvetljava objekte koji su vrlo visoko iznad Zemlje, u mezosferi. Osim toga, razlika u visini između stratosferskih oblaka (tamni, na horizontu) i noktilucentnih oblaka jasno se vidi sa Međunarodne svemirske stanice. Priroda ovih oblaka nije u potpunosti proučena i od velikog je interesa za astronome. Proučavaju se i sa Zemlje i iz svemira pomoću sondi i satelita.
© Foto : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosSicilija je italijansko ostrvo neverovatne lepote. Azurno more, beli i crni pesak, vinogradi, šume pomorandži i najveći aktivni vulkan u Evropi – Etna. Velika snežna kapa na vrhu vulkana izgleda veoma impresivno, posebno sa Međunarodne svemirske stanice. Etna je aktivan vulkan. Prema statistikama, otprilike jednom u 150 godina erupcije potpuno uništavaju jedno od naselja u blizini. Ipak, područje u podnožju Etne je gusto naseljeno, jer je vrlo plodno zbog očvrsle lave.
Pogled iz svemira na vulkan Etna na Siciliji. Snimak ruskog kosmonauta Sergeja Kud-Sverčkova - Sputnik Srbija
9/15
Sicilija je italijansko ostrvo neverovatne lepote. Azurno more, beli i crni pesak, vinogradi, šume pomorandži i najveći aktivni vulkan u Evropi – Etna. Velika snežna kapa na vrhu vulkana izgleda veoma impresivno, posebno sa Međunarodne svemirske stanice. Etna je aktivan vulkan. Prema statistikama, otprilike jednom u 150 godina erupcije potpuno uništavaju jedno od naselja u blizini. Ipak, područje u podnožju Etne je gusto naseljeno, jer je vrlo plodno zbog očvrsle lave.
© Foto : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosKarakorum je najveći lanac sa vrhovima preko šest i sedam hiljada metara. Fosko Marijani je 1958. godine ovaj planinski lanac nazvao „najupečatljivijim muzejom na svetu zbog bogatstva oblika i njihovih kombinacija“. Njegov najviši vrh K2 je drugi najviši vrh na svetu sa 8.611 metara.
Pogled iz svemira na planinski masiv Karakorum, snimak ruskog kosmonauta Sergeja Kud-Sverčkova - Sputnik Srbija
10/15
Karakorum je najveći lanac sa vrhovima preko šest i sedam hiljada metara. Fosko Marijani je 1958. godine ovaj planinski lanac nazvao „najupečatljivijim muzejom na svetu zbog bogatstva oblika i njihovih kombinacija“. Njegov najviši vrh K2 je drugi najviši vrh na svetu sa 8.611 metara.
© Foto : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosOvo je Uluru – jedna od glavnih prirodnih atrakcija u Australiji, koji svake godine dolazi da poseti više od 400 hiljada turista. Ova masivna formacija stena nastala je geološkim procesima pre oko 680 miliona godina. Na zidovima stena sačuvani su drevni crteži starosedelaca, a celo mesto bogato je starim pričama i legendama.
Jedna od najvećih prirodnih atrakcija Australije ─ stena Uluru. - Sputnik Srbija
11/15
Ovo je Uluru – jedna od glavnih prirodnih atrakcija u Australiji, koji svake godine dolazi da poseti više od 400 hiljada turista. Ova masivna formacija stena nastala je geološkim procesima pre oko 680 miliona godina. Na zidovima stena sačuvani su drevni crteži starosedelaca, a celo mesto bogato je starim pričama i legendama.
© Foto : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosPustinja Dašte Lut u Iranu. Lokalno stanovništvo ovo područje od 500 km² naziva Genda Berjan („izgorela pšenica“). Ovde, u pustinji Dešte Lut, vreme je stalno toplo. U svakom slučaju, ovo nije jedina stvar koja ovaj region čini jedinstvenim. Pustinja je prošarana gigantskim stenovitim formacijama, jednim od najviših peščanih dina na svetu koje se vide golim okom sa Međunarodne svemirske stanice, slaništima i kraterima.
Pustinja Dašte Lut u Iranu - Sputnik Srbija
12/15
Pustinja Dašte Lut u Iranu. Lokalno stanovništvo ovo područje od 500 km² naziva Genda Berjan („izgorela pšenica“). Ovde, u pustinji Dešte Lut, vreme je stalno toplo. U svakom slučaju, ovo nije jedina stvar koja ovaj region čini jedinstvenim. Pustinja je prošarana gigantskim stenovitim formacijama, jednim od najviših peščanih dina na svetu koje se vide golim okom sa Međunarodne svemirske stanice, slaništima i kraterima.
© Foto : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosOvaj neobični „crtež“ u obliku srca, koji je stvorila priroda, zapao je u oko kamere. Čuveno afričko jezero Čad jedinstveno je na svetu. Njegovo poreklo povezano je sa pojavom otklona zemljine kore koja je postala jezerska depresija. Ovo je jedina vodena površina na prostranom pustinjskom području, koje je utočište za mnoge vrste životinja i ptica. Meštani ga zovu „Saharsko more“, a u prevodu sa jezika istoimene države reč „čad“ znači „velika voda“. Veličina jezera se stalno menja, a fluktuacije su veoma značajne. To se dešava zbog promene kišnog i sušnog godišnjeg doba, kao i zbog činjenice da lokalni stanovnici aktivno koriste vodu iz jedine stalne pritoke Čada – reke Šari.
Afričko jezero Čad - Sputnik Srbija
13/15
Ovaj neobični „crtež“ u obliku srca, koji je stvorila priroda, zapao je u oko kamere. Čuveno afričko jezero Čad jedinstveno je na svetu. Njegovo poreklo povezano je sa pojavom otklona zemljine kore koja je postala jezerska depresija. Ovo je jedina vodena površina na prostranom pustinjskom području, koje je utočište za mnoge vrste životinja i ptica. Meštani ga zovu „Saharsko more“, a u prevodu sa jezika istoimene države reč „čad“ znači „velika voda“. Veličina jezera se stalno menja, a fluktuacije su veoma značajne. To se dešava zbog promene kišnog i sušnog godišnjeg doba, kao i zbog činjenice da lokalni stanovnici aktivno koriste vodu iz jedine stalne pritoke Čada – reke Šari.
© Foto : Soichi Noguchi / JAXASvetla noćnog Pariza.
Svetla noćnog Pariza. - Sputnik Srbija
14/15
Svetla noćnog Pariza.
© Foto : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosŽivopisni arhipelag Zelenortskih Ostrva je rodno mesto Sesarije Evore i muzike Dobrog života. Zaštitni znak Zelenortskih Ostrva je okean: odmarališta ostrva privlače svojim peščanim plažama, ronjenjem, sportskim ribolovom, surfovanjem i jahtingom.
Zelenortska Ostrva - Sputnik Srbija
15/15
Živopisni arhipelag Zelenortskih Ostrva je rodno mesto Sesarije Evore i muzike Dobrog života. Zaštitni znak Zelenortskih Ostrva je okean: odmarališta ostrva privlače svojim peščanim plažama, ronjenjem, sportskim ribolovom, surfovanjem i jahtingom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala