Uzbekistan registrovao vakcinu „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Vlasti Uzbekistana sertifikovale su rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) za masovnu upotrebu u zemlji, saopštila je specijalna komisija za borbu protiv virusa korona.

„Vakcina ‘Sputnjik Ve’, koju je razvio Ruski naučni centar ‘Gamaleja’, sertifikovana je i odobrena za masovnu upotrebu u Uzbekistanu“, navodi se u saopštenju specijalne komisije zemlje. Takođe se dodaje da se trenutno preduzimaju praktične mere za kupovinu milion doza ove vakcine.

Ruski fond za direktne investicije potvrdio je da je Uzbekistan registrovao rusku vakcinu. 

„‘Sputnjik Ve’ je odobren za upotrebu u 28 zemalja, što simbolizuje ogroman uspeh ruske nauke i njen značajan doprinos spasavanju miliona života. Isporuke vakcine Uzbekistanu biće važan korak za prevenciju virusa korona u zemlji“, izjavio generalni direktor Fonda Kiril Dmitrijev.

U saopštenju Fonda dodaje se da je vakcina već registrovana u Rusiji, Belorusiji, Argentini, Boliviji, Srbiji, Alžiru, Palestini, Venecueli, Paragvaju, Turkmenistanu, Mađarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Iranu, Gvineji, Tunisu, Jermeniji, Meksiku, Nikaragvi, Republici Srpskoj, Libanu, Mjanmaru, Pakistanu, Mongoliji, Bahreinu, Crnoj Gori, Svetom Vinsentu i Grenadini i Kazahstanu.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, a njena efikasnost je iznad 90 odsto.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala