Trampov udar na bivšeg saveznika

© AP Photo / Richard DrewDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Bivši američki predsednik Donald Tramp obrušio se na čelnika republikanske manjine u Senatu Miča Mek Konela, produbljujući sukob u vrhu te stranke posle odlaska iz Bele kuće i gubitka kontrole u gornjem domu Kongresa.

„Mič je sirov, namrgođen i neprijatan političar i ako će republikanski senatori da ostanu sa njim, neće ponovno pobediti“, rekao je Tramp, prenose mediji.

Tramp i Mek Konel su se razišli u nedeljama posle predsedničkih izbora 3. novembra, a Tramp mu je zamerio što je Džozefu Bajdenu priznao pobedu. Jaz između njih se produbio pošto je Mek Konel u subotu u Senatu izjavio da je Tramp „praktično i moralno odgovoran“ za upad u Kapitol 6. januara.

Tramp nije proglašen krivim za podsticanje na pobunu

Mek Konel je uprkos tome glasao za oslobađanje Trampa, rekavši kako veruje da je Ustav ograničio opoziv i osudu na sadašnje, a ne bivše zvaničnike.

Nakon što je Predstavnički dom 13. januara izglasao Trampov opoziv Senat ga je u subotu oslobodio za podsticanje na pobunu i napad njegovih pristalica na sedište Kongresa.

Rojters prenosi kako njih Tramp i Mek Konel pokušavaju da gurnu stranku u suprotnim smerovima - Mek Konel nazad, prema korenima, dok Tramp, koga još podržava veliki deo republikanske biračke baze, zagovara populistički pristup.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala