SU-57 protiv F-35: Koji lovac pete generacije je bolji /video/

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaSU-57
SU-57 - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Ruski SU-57 i američki F-35 su lovci pete generacije koji su preuzeli primat na istoku i zapadu kao sredstvo odvraćanja protivnika. Koji od ta dva lovca je bolji, objašnjava stručnjak za avijaciju Kalem Čepmen.

Dok F-35 počinje da zamenjuje starije borbene avione u NATO članicama, Rusija je uvela u operativnu upotrebu prvu seriju SU-57, piše u autorskom tekstu za RT Čepmen, zamenik urednika za vojna izdanja u izdavačkoj kući „Ki pablišing“ i saradnik više vojnih časopisa, te vojni analitičar.

Su-57 je primarno lovac za nadmoćnost u vazduhu, čiji je sekundarni fokus izvođenje udarnih misija. Za razliku od njega, F-35 je dizajniran da bude višenamenski stelt lovac koji može da izvodi različite misije na ratištu, kao što su borba u vazduhu, bliska vazdušna podrška, izviđanje, strateški napadi, uništavanje neprijateljske PVO, piše Čepmen.

Trenutno, kako navodi, postoji samo jedna varijanta SU-57, dok je najavljeno da će biti razvijeno više modela na istoj platformi. Sa druge strane, F-35 dolazi u tri verzije, standarnoj, verziji za kratke piste i vertikalno sletanje, te varijanti za nosače aviona.

Oba aviona su podjednako upotrebljiva jer mogu da koriste standardne piste, ali je američki avion u prednosti jer ima varijante za poletanje sa nosača aviona.

Najveća razlika između dva lovca je u njihovom dizajnu. Aerodinamički oblik većeg SU-57 je prilagođen postizanju visokog odnosa uzgona i otpora vazduha dok leti nadzvučnim brzinama, što ga čini bržim od američkog suparnika.

Ruski avion ima dva turbomlazna motora sa forsažem, dok američki ima samo jedan. Ti motori omogućavaju da SU-57 koristi superkrstarenje, odnosno letenje nadzvučnom brzinom bez upotrebe forsaža.

Takođe, ruski lovac ima usmerivače potiska, što mu daje izuzetne manevarske sposobnosti tokom leta, navodi britanski stručnjak za avijaciju.

Kada je u pitanju stelt tehnologija, odnosno nevidljivost za radare, oba aviona imaju određene probleme. Već dugo traje debata koliko je SU-57 zapravo stelt, mada je taj segment značajno popravljen tokom razvoja. Sa druge strane, iako „Lokid Martin“ već dugo koristi stelt tehnologiju, njegov F-35 u nekim varijantama je u opasnosti od strukturalnih oštećenja i gubitka nevidljivosti ukoliko leti nadzvučnom brzinom u dužim periodima vremena.

Jedna od najvažnijih karakteristika F-35 je napredna avionika i tehnologija fuzije senzora, zajedno sa sposobnošću umrežavanja i razmene informacija sa drugim vojnim komponentama u vazduhu, na zemlji ili na moru.

Ruski višenamenski avion pete generacije Su-57 - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2021
Revolucionarni Su-57 značajno povećava udarnu moć ruske avijacije

I ruski SU-57 dizajniran je na sličan način, sa sposobnošću umrežavanja i razmene informacija na bojnom polju. Oba aviona imaju mogućnost nadogradnje novom tehnologijom na tom polju.

Dva lovca imaju respektabilno naoružanje i nose širok spektar bombi i raketa, iako F-35 ima veći izbor oružja.

Kako bi ostali nevidljivi za radare, oba lovca imaju zatvorene odeljke za naoružanje. Takođe, imaju i spoljne podveske za oružje i rezervoare za gorivo, koji mogu da se koriste po cenu gubljenja nevidljivosti. SU-57 ima 12 mesta za oružje, dok ih F-35 ima 10.

Oba aviona imaju svoje za i protiv u različitim oblastima, piše Kalem Čepmen. Međutim, kako dodaje, ruski avion nadvladava kada su u pitanju manevarska sposobnost, brzina i mogućnost nošenja više municije. Sa druge strane, američki avion bolji je u stelt tehnologiji i ima širi izbor oružja.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala