Rusija: Zahtev suda u Strazburu o Navaljnom – udar na međunarodno pravo

© Sputnik / Aleksandar Poljakov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Zahtev Evropskog suda za ljudska prava o oslobađanju Alekseja Navaljnog je elemenat kampanje pritiska na Rusiju i udar na međunarodno pravo, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ovu odluku smatramo još jednim elementom u kampanji pritiska na našu zemlju, kao i elementom mešanja u unutrašnja pitanja naše zemlje. To su sve karike jednog lanca... To je takav udar na međunarodno pravo, čije posledice, kako mi se čini, Evropski sud za ljudska prava prosto ne može da izmeri. Oni ruše međunarodno-pravni okvir koju nisu sami stvorili, a na čijim su osnovima i temeljima izgrađeni savremeni međunarodni odnosi“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.

Prema njenim rečima, zahtev suda u Strazburu pokazuje da Zapad ne misli o posledicama.

„Veoma često zapadni partneri – još jednom ponavljam da iza cele te kampanje stoji taj isti kolektivni Zapad – oni u žaru realizacije svojih interesa ne misle o posledicama, između ostalog, i po svoje zemlje“, konstatovala je Zaharova.

Takođe je precizirala da odluka Evropskog suda za ljudska prava ne sadrži reference na pravila i zakone, a pravnici su iznenađeni onim što Evropski sud „čini sa međunarodnim pravom“.

Zaharova ističe da odluku Evropskog suda treba proučiti sa stanovišta posledica po međunarodni pravni sistem.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je 16. februara 2021. godine zatražio od Rusije da hitno oslobodi ruskog blogera Alekseja Navaljnog, u skladu sa članom 39 Pravilnika suda. Kako se navodi u saopštenju, „mera stupa na snagu odmah“. Ministar pravde Rusije Konstantin Čujčenko izjavio je da je zahtev Evropskog suda neizvodljiv, jer za to ne postoji pravni osnov.

Podsetimo, Simonovski sud u Moskvi doneo je odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala