Rjabkov: Ako Vašington nastavi sa antiruskim kursom, naš odgovor će biti čvrst

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Ako u pristupu Sjedinjenih Država preovlada antiruski kurs, odgovor Moskve biće čvrst, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Protivteža američkom diktatu postoji, rekao je diplomata.

Moskva je, ističe Rjabkov, spremna da sprovede detaljnu reviziju odnosa sa Amerikom.

„Jedno, međutim, znam, i u to sam uveren: u slučaju pokušaja vršenja pritisaka mi ćemo odgovoriti čvrsto, pritisku nećemo podleći i Amerikanci to moraju da shvate. Od prvih dana rada na, nadam se, normalizaciji i poboljšanju odnosa, oni moraju da shvate da se sa Rusijom ne može razgovarati sa pozicije sile“, istakao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, Rusija za sada nema potpunu sliku o tome šta tačno Amerikanci žele od odnosa dve zemlje, na šta su spremni, šta će iz zaostavštine prethodne dve administracije da sačuvaju, šta se u sadašnjoj situaciji može razvijati, od čega odustati.

Kao pozitivne primere, naveo je saradnju na deeskalaciji u Sriji i kosmos. Kotrola naoružanja biće deo dijaloga sa Vašingtonom, ali rezultati nisu unapred određeni, a sasvim je moguće da nedavno produženje sporazuma START bude jedini rezultat u odnosu između dve zemlje.

Kada je reč o Sporazumu o otvorenom nebu i mogućem povratku Amerike, Rjabkov kaže da Rusija ostavlja otvorena vrata za tu mogućnost, ali da neće beskonačno čekati da Amerika sabere misli i odmeri argumente ‘za’ i ‘protiv’.

„Naše unutrašnje pripreme za izlazak iz Sporazuma nisu prekinute. Kada se one završe, a ukoliko SAD do tada ne saopšte da li su spremne da se vrate u Sporazum, Rusija će predati notu o tome da napušta Sporazum“, naveo je Rjabkov.

Na pitanje kako u Moskvi vide to što Vašington radi na merama protiv Rusije u vezi sa „kršenjem ljudskih prava“, kao i diskusije o proširenju sankcija prema projektu gasovoda „Severni tok 2“, Rjabkov kaže da je Moskva „izgubila predstavu“ o tome koliko su već puta Amerikanci uvodili sankcije.

Uz ocenu da je to nešto što ujedinjuje demokrate i republikance u Kongresu, Rjabkov kaže da Rusija, bez obzira na to neće odustati od konstruktivne agende u odnosima sa SAD, ali ako politika SAD ostane ista, ako njen ključni element i dalje bude pritisak, onda će ruska strana aktivno nastaviti politiku obuzdavanja Amerike u svim pravcima.

Kako je rekao, Moskva će međunarodnoj zajednici demonstrirati da multilateralni svet nije apstraktan pojam, da postoji alternativa američkom diktatu i politika konsolidacije zdravih snaga kao protivteža američkoj spoljnopolitičkoj i informativnoj agresiji.

Ideolozi antiruskog kursa, koji diktiraju ton u Vašingtonu, moraju da shvate da će, ako u američkoj politici bude dominirao upravo taj kurs, naš odgovor će biti sve čvršći, ističe Rjabkov.

Takođe, apsolutno je uveren da će ‘Severni tok 2’ biti izgrađen i da ih u tome neće sprečiti nikakve američke sankcije.

Jedna od potencijalnih oblasti saradnje i je borba protiv virusa korona, a na pitanje da li je u perspektivi moguće da Rusija podnese zahtev za registraciju svojih vakcina u SAD, Rjabkov odgovara:

„Sve je moguće, zašto da ne? To je zajednički problem i što su naši zajednički napri jači u toj oblasti to bolje za sve.“

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala