Oružje za uništavanje prioritetnih meta: Su-57 testirao makete nove hipersonične rakete

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovac pete generacije Su-57
Višenamenski lovac pete generacije Su-57 - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Lovac pete generacije Su-57 izveo je probne letove sa funkcionalnim maketama nove ruske hipersonične rakete, saopštio je izvor iz vojno-industrijskog kompleksa.
„Lovački avion Su-57 u okviru testiranja izveo je nekoliko letova sa funkcionalnim maketama nove ruske hipersonične rakete. Pre toga su makete nove rakete isprobane u unutrašnjem spremištu lovca na zemlji“, rekao je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, makete se razlikuju od standardne municije jer nemaju motore, raketno gorivo i bojeve glave, ali im u potpunosti odgovaraju po dimenzijama, obliku i težini.

Međutim, kako je objasnio, na funkcionalnim pandanima bile su postavljene glave za samonavođenje i električna kola kako bi se proverila povezanost elektronike municije i sistemima u kabini aviona-nosača.

Sagovornik dodaje da je u bliskoj budućnosti planirana prva faza ispitivanja novih raketa pomoću Su-57.

Naš izvor nije želeo da otkriva karakteristike nove municije, ali je precizirao da su rakete malih dimenzija i da osiguravaju let hipersoničnom brzinom tokom dužeg vremenskog perioda uz izvođenje manevara.

Novo hipersonično oružje klase „vazduh-zemlja“ predviđeno je za uništavanje prioritetnih meta kao što su objekti protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane protivnika, radarske stanice, lansirni sistemi za krstareće i balističke rakete.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 9. februara saopštio da će osnova ruskih nenuklearnih snaga za obuzdavanje biti hipersonični raketni sistemi različitog baziranja.

Su-57 je lovac pete generacije, predviđen za uništavanje svih vrsta vazdušnih, kopnenih i nadvodnih meta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala