Moskva upozorava: Napadi Izraela na Siriju mogli bi preliti čašu strpljenja

© Foto : SANANapad Izraela na Damask
Napad Izraela na Damask - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Napadi Izraela na sirijsku teritoriju mogu izazvati odmazdu Damaska, što preti destabilizaciji u celom regionu, rekao je specijalni izaslanik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev.
„Stav Rusije je da treba prestati sa tim napadima, oni su kontraproduktivni, i mi se nadamo da će izraelska strana imati sluha za naše zabrinutosti, između ostalog, i zbog moguće eskalacije nasilja na teritoriji Sirije. Pre ili kasnije kap može preliti čašu strpljenja, između ostalog, i sirijske vlade, i uslediće odgovor koji će dovesti do nove faze napetosti. To niko ne želi. Tokom kontakata sa našim izraelskim partnerima ukazujemo na nedopustivost porasta nasilja“, rekao je ruski izaslanik.

 

Takođe je dodao da nije upućen u pisanja medija o navodnim konsultacijama Izraela i Sirije, ali je ocenio da se takav potez može samo pozdraviti, jer je tako moguće postići dogovore.

Ranije su Rusija, Turska i Iran pozvali Izrael da prekine granatiranje Sirije, jer napadi krše međunarodno pravo i ugrožavaju bezbednost u regionu.

„Osudili smo vojne napade Izraela u Siriji, koji krše međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo, podrivaju suverenitet Sirije i susednih zemalja, a takođe ugrožavaju stabilnost i bezbednost u regionu, i pozvali smo da se prekine sa tim“, navodi se u saopštenju nakon sastanka u Sočiju u Astanskom formatu.

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. Krajem 2017. godine objavljena je pobeda nad terorističkom organizacijom DAEŠ (Islamska država) U Siriji i Iraku. U pojedinim delovima zemlje nastavlja se čišćenje od terorista. Trenutno je u prvom planu političko rešavanje problema, obnavljanje Sirije i povratak izbeglica.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala