Iran: Uskoro počinje proizvodnja ruske vakcine protiv kovida

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine protiv virusa korona "Sputnjik Ve"
Proizvodnja vakcine protiv virusa korona Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Iran očekuje da će zajedno sa Rusijom započeti proizvodnju vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) za manje od dva meseca, saopštila je za Sputnjik portparolka iranskog Ministarstva zdravlja Sima Sadat Lari.
„Na dnevnom redu je zajednička proizvodnja u skladu sa konsultacijama Ministarstva zdravlja i Organizacije za kontrolu lekova i hrane Irana sa Rusijom. Uskoro će biti objavljeni detalji zajedničke proizvodnje vakcine ‘Sputnjik Ve’ u Iranu. Međutim, mi se nadamo da će to biti realizovano za manje od dva meseca“, rekla je portparolka Ministarstva zdravlja.

Iran trenutno nema svoju vakcinu, ali je u toku razvoj domaće vakcine. Teheran je za prvo vreme odlučio da se osloni na uvezene vakcine. Osim već dobijene vakcine „Sputnjik Ve“, Iran razmišlja o kupovini vakcina iz Indije, Kine, a obratio se i fondu KOVAKS.

U Iranu je, inače, 9. februara započeta vakcinacija protiv kovida prvom vakcinom dostupnom u zemlji – vakcinom Instituta „Gamaleja“ i u zemlji će se prvo vakcinisati zdravstveni radnici.

Portparolka je dodala da iransko Ministarstvo zdravlja nije zabeležilo ozbiljnije neželjene efekte ruske vakcine od početka vakcinacije u zemlji.

Ranije je iranski ambasador u Moskvi Kazem Džalali saopštio da su Iran i Rusija potpisali sporazum o zajedničkoj proizvodnji vakcine „Sputnjik Ve“.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala