EU: Za odobrenje „Sputnjika Ve“ potrebna inspekcija proizvodnih pogona

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Uđi u bazu fotografijaVakcinacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ne proizvodi se u državama EU, zbog čega je za njeno odobrenje u EU potrebna „inspekcija fabrika za njenu proizvodnju“, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenicji za štampu u Briselu.

„Oni ne proizvode vakcinu u Evropi, zbog čega je potrebna inspekcija njihovih proizvodnih pogona. Jer, iz iskustva koje imamo, (misli se na nestašicu zapadnih vakcina u EU zbog slabih proizvodnih mogućnosti), jedan od ključnih momenata je stabilan i visoko kvalitetan proces proizvodnje“, izjavila je Fon der Lajen, posebno naglasivši da se ruski proizvođač „još nije obraćao za tržišno odobrenje za isporuke u EU“.

Prema njenim rečima, tvorac ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) nije zatražio autorizaciju za tržište Evropske unije od Evropske agencije za lekove.

„Pojavljuju se informacije da je tvorac 'Sputnjika Ve' (Sputnik V) navodno zatražio autorizaciju od Evropske agencije za lekove. To nije tačno. Kako bi dobili takvu dozvolu, treba da se dostave svi neophodni podaci, treba da se prođe čitav postupak procene, kao i za svaku vakcinu“, objasnila je Fon der Lajen.

Sa druge strane, evropska komesarka za zdravstvo Stela Kiriakides takođe je saopštila da tvorci ruske vakcine još nisu dostavili svoj dosije Evropskoj agenciji za lekove radi dobijanja odobrenja za ulazak na tržište.

„Oni su zatražili naučnu konsultaciju, ali ne i odobrenje za tržište“, potvrdila je ona.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Ona je dosada registrovana još u Belorusiji, Argentini, Boliviji, Srbiji, Alžiru, Palestini, Venecueli, Paragvaju, Turkmenistanu, Mađarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Iranu, Gvineji, Tunisu, Jermeniji, Meksiku, Nikaragvi, Republici Srpskoj, Libanu, Mjanmaru, Pakistanu, Mongoliji, Bahreinu, Crnoj Gori, Svetom Vinsentu i Grenadini i Kazahstanu. Efikasnost  „Sputnjika Ve“ iznad 90 odsto.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala