„EU je toga svesna“: Hrvatska sve bliža nabavci ruske vakcina

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv virusa korona "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina protiv virusa korona Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da se radi na tome da Hrvatska nabavi rusku vakcinu protiv virusa korona. Ova vest dolazi nedelju dana nakon što je hiljade građana Hrvatske kontaktiralo Ambasadu Rusije u Zagrebu u potrazi za ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“.

„Diplomatski kontakti su uspostavljeni. To je samo nastavak nastojanja vlade da obezbedi svim građanima besplatno cepivo. Dva kriterijuma su od osnovne važnosti - efikasnost i bezbednost primene vakcine. Ruska vakcina važi za efikasnu, ali moramo se detaljno informisati o njenoj bezbednosti“, rekao je hrvatski ministar za HRT komentarišući najave da u Hrvatsku stiže ruska vakcina. 

Dodao je da je nakon razgovora s ruskim ambasadorom dobio informaciju da su ruske vlasti u kontaktu sa Evropskom agencijom za lekove (EMA) i da planiraju da predaju zahtev za registraciju vakcine u EU.

Razmišljamo o nabavci te vakcine i ranije. Osnovnu ulogu u tome ima struka, koja mora da utvrdi bezbednost cepiva i nađe način kako da se prilagodi regulativi“, dodao je Beroš. 

On je rekao i da hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) može da evaluira efikasnost i bezbednost primene leka na nacionalnom nivou, što je već i zatraženo. Odluku bi trebalo da donese kroz nekoliko dana, dodao je Beroš.

„Svakoj vladi je u interesu da vodi brigu o zdravlju građana, nije nelegitimno tražiti izvore cepiva i van EU, pogotovo kada isporuka unutar EU zataji. Svako traži svoj put. EK je toga svesna“, rekao je.

Ruski ambasador u Hrvatskoj Andrej Nesterenko rekao je u intervjuu za RTL Direkt da je vakcina spremna i bezbedna. 

Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
„Opsada“ ruske ambasade u Zagrebu: Hoćemo „Sputnjik Ve“!

„U kontaktu smo s hrvatskim vlastima oko vakcine protiv virusa korona koja se proizvodi u Rusiji. Za sada su to samo kontakti, ne mogu da otkrijem detalje pregovora“, rekao je Nesterenko, prenosi hrvatski portal Indeks.

On je rekao da je moguće obezbediti milion doza do kraja iduće nedelje.

„Prvo nam treba dozvola Agencije, zatim i službeni poziv od Hrvatske. Što se isporuke tiče, mislim da bismo mogli to da učinimo za nekoliko nedelja. S hrvatskim vlastima smo dogovarali mogućnost korišćenja specijalnih letova iz Rusije gde se vakcina proizvodi kako bi što pre stigla isporuka do Zagreba“, kazao je.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala