Ekskluzivno Dodik: Sarajevo uzalud čeka Bajdena i marince, nema sile koja će ukinuti Srpsku /video/

© Tanjug / Sava RadovanovićPredsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik
Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Greše oni u Sarajevu koji misle da će se posle dolaska nove administracije u Vašingtonu Džo Bajden „parkirati u BiH“ šest meseci i dovesti svoje marince i bankare da sređuju stanje. To se neće desiti, kaže Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH uz poruku da nema te sile koja će ukinuti Srpsku.

U ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik govori i o tome zašto se ne može se porediti ideja o velikoj Albaniji i nastojanja srpskog naroda da se ujedini na Balkanu, o vezanosti Srba u BiH za Kosovo, o budućnosti Republike Srpske.

Posle veka velikih izazova za srpski narod pokušaćemo da u budućim decenijama na najbolji mogući način odredimo svoj status a on je po nama zajednica sa Srbijom, a ne neka imaginarna priča o BiH, svidelo se to kome ili ne. Danas je to tabu tema – misle ako se ne priča neće se ni desiti. Mi u Republici Srpskoj vezujemo svoju budućnost za celokupni srpski narod, poručuje Dodik.

- Mi ne smemo da ostanemo bez jasne nacionalne linije a ona je - nacionalno okupljanje, zaštita našeg identiteta, naše vere i RS i pravo da odlučujemo o svom statusu, da kao i svi narodi sveta imamo na samoopredeljenje koje je garantovano najvišim aktima UN. U međuvremenu, borba za ekonomski razvoj i što bliskiji odnos sa našim prijateljima.

Uzalud čekaju Bajdena

Za budućnost srpskog naroda važno je i pitanje Kosmeta gde su upravo održani izbori. Kosovski dijalog se zaglibio, a izgleda će biti još teže posle pobede Aljbina Kurtija?

- Kosovo je opšte srpsko pitanje i to je najvažnije državno pitanje Srbije. Veoma je važno i za nas Srbe koji ovde živimo jer smatramo da je Kosovo kolevka našeg naroda. Kurti koji priča o uslovima za dijalog očigledno hoće monolog, a za dijalog su potrebne bar dve strane. Srbija ima jasan pristup - da treba da se formira ZSO. Albanska priča je da se to spreči. Naravno da su stranci koji treba da budu neutralni po pravilu navijački.

Znam da oko Kosova oni žele da to slome. Sama činjenica da Bajden šalje poruku koja kaže  - „međusobno priznanje“ govori o tome koliko je to promašeno. Bez obzira što je reč o jednom od najmoćnijih lidera sveta, to je potpuno analfabetska priča, imajući u vidu da Srbiji ne treba priznanje.

Kurti koji se ponaša slavodobitno moraće da se suoči s realnim okolnostima, s tim da je kvazizajednica koja sebe lažno predstavlja državom ali da li će to i formalno postati isključivo zavisi od Srbije. Zato bi mu bolje bilo da pregovara.

Šta donosi BiH pobeda Bajdena?

Međunarodno-političke okolnosti su loše za nas Srbe i ozbiljne su najave međunarodnog intervencionizma povodom pobede Bajdena. Svi koji su u vreme Trampa morali da čekaju odjednom su se razgoropadili. I svi isto govore. Pokušavaju istim merama da nametnu rešenja koja su nama predočena 1997-1998. I naravno nisu uspeli. Najveća vojna pa i finansijska operacija nije uspela da uništi RS i napravi BiH. Jer ona naprosto nema kapacitet da bude država. Pre će se RS odvojiti u teritorijalnom i političkom smislu nego što će BiH postati ono što hoće oni koji sada prizivaju Bajdena. Kad slušate tu priču ispada da će Bajden doći ovde, parkirati se u BiH najmanje šest meseci, dovesti sve svoje marince, intelektualce, bankare i šest meseci sređivati stanje. Naravno da se to neće desiti ali predstava se pravi. Mi smo svoje stavove rekli. Nemamo zadnje namere, imamo isključivo namere vezane za naš status. Naš stav je da BiH ne može da funkcioniše, nema hemije, nema ni sile na svetu koja može da napravi BiH unitarnom zemljom. Nisu uspeli da slome Hrvate, neće ni nas Srbe. Različite metode slamanja srpskog stava su poznate. Vidimo ovih dana razne podvale tipa mi se kao svađamo sa Srbijom, što naravno nije istina jer nema nijednog razloga za to. Pa onda – evo, gotovo je, idu neke nove snage a te nove snage pravili su oni koji treba da pospeše stvaranje unitarne BiH. Sve smo to prošli.

Ideja o „velikoj Albaniji“ različita od nastojanja Srba

U toku predizborne kampanje na KiM aktuelizovana je priča o velikoj Albaniji. Ako Zapad ćuti na to, znači li to da i vi imate pravo da sanjate san o ujedinjenju sa Srbijom?

- Ideja o „velikoj Albaniji“ nije skorašnja, ona je reciklirana i rehabilitovana nekim nastojanjima. Mislim da je ona na žalost daleko ozbiljnija stvar nego nastojanje Srba da se ujedine na Balkanu imajući u vidu to je da tu ideju o velikoj Albaniji podržavaju neki centri moći sa Zapada. To je nešto što je plaćeno kokainskim novcem kroz lobiranje i u Americi, i EU. Dolazimo do toga zašto neki stranac nije reagovao. Nije reagovao zato što prećutno misli da to i treba da se desi. Ja ne bih sebe upoređivao sa tim pričama o velikoj Albaniji jer meni to ne treba da bih ja imao svoja opredeljenja. Mi Srbi ovde smatramo da imamo pravo na svoj status i svoj status veoma jasno gradimo. Verujemo da je RS država po svim elementima međunarodnog prava. Nema svoju stolicu u UN ali mi živimo državu: imamo teritoriju, stanovništvo, efektivnu vlast, sarađujemo sa zemljama u regionu.

Dakle, hoće li Albanci napraviti svoju državu ja to i ne pratim. Meni je daleko važniji projekat koji mi ovde treba da uradimo - da očuvamo mir, stabilnost, da imamo što bolje specijalne veze sa Srbijom koje će jednog dana prerasti u jednu zajedničku instituciju. DA li ću ja to doživeti ne znam ali želim da ostavim generacijama koje će to da baštine kao bazičnu nacionalnu ideju.

Amerika više nije jedini sudija

Hoće li se u predstojećem periodu za BiH pitati pre svega Amerikanci ili će odgovornost podeliti sa EU?

Američka politika, bar zvanična, jeste Dejtonski sporazum. Amerikanci su na sumnjiv i pomalo pokvaren način rušili Dejton. A krivili nas koji smo branili slovo Dejtona. Verujem da će Amerikanci da nastave ono što su i do sada radili a to je široka priča o tome da Dejton treba da se prilagodi, da se menja mimo Ustava. Amerikanci će pokušati da objedine Evropljane da nam kroz platformu koja se zove EU ovde poture navodno neke reforme koje se u suštini tiču organizacije same države. I da onda, ako to odbijemo, kažu da smi mi protiv evropskih integracija. Od 14 mišljenja koje nam je EK dostavila kao preduslov za ispunjavanje uslova za kandidatski status tri su nesprovodiva. Jedan od njih je da entiteti pristanu da prenesu nadležnost za pitanja od evropskog značaja da odlučuju organi BiH ako se entiteti nešto ne dogovore. To neće moći da prođe, makar nikad ne bili u EU, ili barem dok je mene ovde. To bi bila sahrana srpske nacionalne ideje. Nakon toga ne bi prošlo ni 10-15 godina a RS bi se raselila i nestala.

Uz to, Bajden i Amerika nisu oni što su bili pre 25-30 godina kad su bili jedini policajac na ovom svetu. Ta njihova priča o nezavršenom poslu je logična. Čak je i Bajden govorio da želi da se vrati ovde da završi nezavršeni posao ali samo onaj posao koji on misli da treba. Ako je posao nezavšren, onda ni granice na ovim prostorima ne mogu da budu svetinja. Valjda se moramo pitati i mi koji ovde živimo. Nismo protiv toga da učestvujemo u dijalogu, ali oni moraju da znaju da samoupozdanje koje Srbi danas imaju ovde nikad nije bilo veće, kao i saznanje da Amerika nije jedini sudija, jedini aršin koji se ovde mora poštovati i koji ima korbač. Niko nije glup da ne misli da Amerika nije i dalje moćna i jaka i da i dalje može da udari narode pogotovu male. Mi ne treba da se podbacujemo pod taj njihov bič ali ako dođemo u poziciju da je bezizlazno onda ćemo i to učiniti.

Očekujete li da Nemac Kristijan Šmit nasledi Valentina Incka uprkos neslaganju Rusije?

- Priča o novom visokom predstavniku je počela sa spekulacijama da su se Rusija i Nemačka dogovorile o tome, što se sad vidi da je podvala. U poziciji sam da potvrdim da značajan broj evropskih zemalja ne gleda blagonaklono na to. Ova igra sa visokim predstavnikom je još jedan međunarodni blef koji će naravno imati ogromnu silu, ali isto tako mi moramo da razumemo da ta blefiranja moraju da prestanu. Slažem se sa stavom Moskve o tome da kancelarija visokog predstavnika mora da bude ukinuta i da se stvari vrate na ustavno stanje a da se mi unutra dogovaramo na koji način ćemo ići dalje.

„Primiću rusku vakcinu“

U toku je novi krug zaoštravanja odnosa između Istoka i Zapada. Da li očekujete da će BiH u ovom slučaju izbeći tu oluju?

- Mi smo već u oluji. Sama činjenica da su od nas tražili da se odredimo prema recimo 5G mreži u smislu da to ne dođe sa istoka, a pod plaštom neke priče o bezbednosti govori o tome da je situacija sada komlikovanija nego ranije. Negde ste mogli i da ostanete neutralni ali danas se traži da budete svrstani. Mi moramo ovde da ostanemo otvoreni  prema i Americi, Kini i Rusiji i takvu politiku ćemo nastaviti da vodimo bez obzira koliko to nekog ljutilo. Da sublimiram, rekao bih da ne možemo da očekujemo što se tiče političke podrške ništa dobro sa Zapada i da će oni i dalje nastojati da se nastaviti njihova politika kažnjavanja prema Srbima ne samo ovde nego i u Srbiji. S druge strane, imamo racionalnu priču, koju su odmah preveli da Rusi imaju neki zamislite maligni uticaj. A nema sfere života gde nema EU i Amerike u BiH, a Ruse ne možete nigde da nađete.

Srbija je zahvaljujući tome što ima diversifikovanu politiku dobila vakcine...

- Evropa je definitivno zaglibljena u svojoj neefikasnosti vezano za pandemiju. Ja sam se izjasnio da ću primiti rusku vakcinu. Preboleo sam kovid i sad sam u fazi da mi nije urgentno potrebna vakcina, a imajući u vidu da smo dobili malu količinu smatram da prioritet treba da imaju zdravstveni radnici. A kad dođu veće količine primiću rusku vakcinu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala