Bugarski ekspert: Spasli smo Skoplje od agresije Miloševića i naterali „pijanog Jeljcina“ da ih prizna

Pratite nas
Bugarska ne negira pravo Makedonaca na samoopredeljenje, ali ne može da prihvati to da susedi falsifikuju istoriju, rekao je bugarski ekspert iz zajedničke istorijske komisije Kiril Topalov, koji je istovremeno podsetio susede da ih je Bugarska spasla od „agresije Miloševića i i da je naterala pijanog Jeljcina da u avionu prizna Makedoniju“.

Prema njegovim rečima, Makedonci moraju preispitati svoj pogled na istoriju ako žele da vide pozitivan efekat od saradnje sa bugarskim kolegama, a pre svega da priznaju da je makedonsko stanovništvo bugarskog porekla i da su njihovi najbliži preci govorili bugarski.

„Lažu kada kažu da mi negiramo njihov identitet. Ne, mi ga ne odbacujemo, ali on postoji od 1944. godine. Imaju odluku njihove vlade o formiranju te države. Stvar je u tome da ih je stvorila Kominterna, da ih je stvorio Beograd. To je jasno i nema smisla da se ponavlja“, rekao je ekspert za Bugarski nacionalni radio.

Kako kaže, u Severnoj Makedoniji nastavljaju da izvrću istorijske činjenice i da promovišu ideju o tome da je bugarski srednjevekovni car Samuilo bio makedonski vladar, a da su sveta braća Ćirilo i Metodije stvorili makedonski jezik koje je makedonsko stanovništvo kasnije prenelo Bugarima.

„To je neprihvatljivo. Oni moraju promeniti svoj mentalitet. Ne zaboravimo – ko je pokrenuo pitanje o Zapadnom Balkanu u EU? Ko je predložio njihov ulazak u NATO i EU? Bugarska. Ko je prvi priznao njihovu nezavisnost pre više od 20 godina? Bugarska im je obezbedila tenkove i spasla ih od agresije Miloševića, jer bi im se on veoma žestoko osvetio (vlada Bugarske je 1999. godine donirala Makedoniji 94 tenka i 108 haubica u cilju osiguravanja nacionalne bezbednosti zemlje – u dogovoru sa NATO-om). Bugarska je čak naterala pijanog Jeljcina da u avionu prizna Makedoniju (Jeljcin je 1992. godine potpisao ukaz o priznavanju Republike Makedonije). Kada su im Grci zatvorili Solun i kada nisu imali odakle da nabavljaju gorivo, snabdevali su se gorivom preko Bugarske. Mi smo ih snabdevali gorivom i hranom. Ne mogu da shvatim, šta im još treba?“, ogorčen je bugarski stručnjak.

Komentarišući izjavu makedonskog premijera Zorana Zaeva o spremnosti zajedničkog plana za razvoj sektorske saradnje, Topalov je rekao da je Bugarska uvek podržavala ideju o smanjenju tenzija u odnosima zemalja.

„Naša zemlja je uvek spremna za razgovor sa njima. Dobro, dajte planove, razgovaraćemo o njima. Ali mi smo im već ranije rekli – priznali smo to o čemu trubite na sav glas da mi kao ne priznajemo vaš identitet. Mi ga priznajemo. Ali vi treba da priznate korene svog identiteta. Ne mogu da shvatim šta je u tome loše“, dodaje ekspert.

Podsetimo, Bugarska nije podržala početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, jer, kako tvrde, Skoplje ne poštuje Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, Makedonci nisu prestali sa govorom mržnje prema Bugarima i ne priznaju bugarsko poreklo makedonske nacije i jezika.

Pročitajte još:

                  

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala