Blinken: Vašington će razmotriti nove načine za jačanje strateške stabilnosti sa Rusijom

© REUTERS / TOM BRENNERAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će, uprkos nesuglasicama, tražiti nove načine za jačanje strateške stabilnosti sa Rusijom, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

U intervjuu za radio NPR, Blinken je naveo američke pritužbe na Rusiju, uključujući slučaj Alekseja Navaljnog, navodna sajber hakovanja, situaciju u Ukrajini i „mešanje u izbore“ (Moskva negira sve optužbe).

„Ali u isto vreme, uspeli smo da vrlo brzo – budući da je to u našim interesima – produžimo Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START-3) na pet godina. I tražićemo druge načine za unapređenje strateške stabilnosti sa Rusijom, iako jasno govorimo da njihovi postupci... predstavljaju izazov za naše interese i vrednosti“, konstatovao je Blinken.

„Moramo biti u mogućnosti da radimo na oba fronta“, dodao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije razmenilo je 3. februara sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu dogovora o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da je produženjem ovog sporazuma obezbeđeno očuvanje i dalje funkcionisanje osnovnog mehanizma za održavanje strateške stabilnosti, koji na strogo paritetnoj osnovi ograničava raketno-nuklearne arsenale dveju zemalja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala