Američki šef diplomatije u čestitki takozvanom Kosovu objasnio šta očekuje od Beograda i Prištine

© REUTERS / CARLOS BARRIAAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova, usredsređenog na uzajamno priznavanje, zahtevati fleksibilnost i spremnost na kompromis sa obe strane, prenosi Koha.

„U ime vlade SAD želim da čestitam Kosovu 13. godišnjicu suverene i nezavisne države. Sjedinjene Američke Države su ponosne na svoju ranu i stalnu ulogu u pružanju podrške nezavisnoj Republici Kosovo da se razvije u multietničku, inkluzivnu i demokratsku zemlju. Kosovo je preduzelo važne korake ka prosperitetnijoj, održivijoj i sigurnijoj budućnosti. Pozdravljamo uspostavljanje formalnih diplomatskih odnosa sa Izraelom i vaše napore za normalizaciju odnosa sa Srbijom“, naveo je Blinken u pismu upućenom kosovskoj vladi, prenosi Kosovo onlajn.

Blinken je u pismu istakao i da „postizanje sveobuhvatnog sporazuma, fokusiranog na uzajamno priznavanje“, zahteva od svih strana da pokažu fleksibilnost i spremnost na kompromis.

„SAD cene jaku vezu između našeg naroda i nastaviće da podržavaju Kosovo na putu ka evroatlantskim integracijama. Želim sigurnost i dobro zdravlje narodu Kosova, dok nastavljamo da radimo zajedno na prevazilaženju izazova koje predstavlja pandemija kovida 19“, rekao je Blinken.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala