Zašto je Nacionalna garda kasno stigla: Republikanci traže odgovor od Nensi Pelosi

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaProtest u Vašingtonu i upad u Kongres
Protest u Vašingtonu i upad u Kongres - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Republikanci u američkom Predstavničkom domu zatražili su odgovor zašto Nacionalna garda nije bila raspoređena u Vašingtonu 6. januara kako bi sprečila nerede i upad u kongresnu zgradu i zašto joj je bilo potrebno puno vremena da stigne. Oni optužuju predsedavajuću Nensi Pelosi da im uskraćuje pristup dokazima.

Četvoro republikanaca, članova kongresnih komiteta, napisalo je pismo Pelosi u kom navode kako je tadašnji šef policije Kapitola Stiv Sund još 4. januara tražio raspoređivanje Nacionalne garde, ali je to odbio šef obezbeđenja Predstavičkog doma Pol Irving jer bi to „loše izgledalo“, prenosi RT,

Irvingu je 6. januara trebalo sat vremena da odobri Sundov zahtev za raspoređivanje Nacionalne garde, kada su pristalice tadašnjeg predsednika Donalda Trampa upale u Kongres. Republikanci se pitaju da li je to odlaganje usledilo zbog toga što je morao da se konsultuje sa Pelosi.

​U pismu se navodi i da su kalifornijske demokrate pokušale da smene i Irvinga i Sunda i zaposle penzionisanog armijskog generala koji bi se starao o bezbednosti, a da nisu informisale republikansku manjinu u Predstavničkom domu.

Takođe, republikanci navode kako su, kada su zatražili više informacija o tome šta se dogodilo, članovi tima Nensi Pelosi „sprovodili opstrukciju“. Tvrde i da je deo materijala koji su u vezi sa tim tražili prosleđen samo demokratama u pravosudnom komitetu.

Demonstranti ispred Senatske komore na Kapitol hilu u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Objavljeni novi snimci upada u američki Kongres /video/

U pismu se od Pelosi zahteva da prekine „političku šaradu traženja neprijatelja unutar Kapitola“ i „uspostavljanja pravila koja sama ne poštuje“.

Pismo su potpisali republikanci članovi komiteta Predstavničkog doma, Džim Džordan (Ohajo, pravosudni komitet), Dejvid Nunes (Kalifornija, obaveštajni komitet), Džejms Komer (Kentaki, Komitet za nadzor i reformu) i Rodni Dejvis (Administrativni komitet).

Demokrate su upad u kongresnu zgradu na Kapitolu predstavile kao „pobunu protiv demokratije“ i okrivile Trampa i republikance.

Predstavnički dom je zbog toga usvojio opoziv Donalda Trampa, koji nije prošao u Senatu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala