Vanzemaljska kristalna kugla ponuđena na prodaju /video/

© Foto : Youtube/naturalbornclimbers/PrintscreenKugla napravljena od meteorita iz Sejmčana
Kugla napravljena od meteorita iz Sejmčana - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Vanzemaljska kristalna kugla, lopta sa Meseca, komad Marsa, prirodna skulptura iz svemira, samo su neki od predmeta koji vode poreklo van naše planete, a ponuđeni su na prodaju kod čuvene aukcijske kuće Kristi.

Radi se o meteoritima, od kojih su neki veoma stari i sadrže kosmičku prašinu koja potiče od pre više miliona godina.

Meteorit  - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2020
Jednom čoveku bogatstvo je bukvalno palo sa neba /video/

Svemirsko kamenje koje je ponuđeno veoma je retko, neko je bilo deo Meseca, Marsa ili pojasa asteroida između Marsa i Jupitera. Među njima su i „kristalna“ kugla napravljena od meteorita iz Sejmčana, četvrti najveći komad Meseca na Zemlji, deo Marsa u kom je „zarobljen“ i deo atmosfere te planete, svemirski dragulji u prirodnom metalnom kalupu...

Prikupljeni su na različitim krajevima planete i deo su kolekcije koja je na prodaju do 23. februara, prenosi Lajvsajens.

Početne cene se kreću od nekoliko stotina dolara, poput dela meteorita koji je pao 1957. godine u Brazilu, do 350.000 dolara, od koliko počinje nadmetanje za lunarni meteorit otkriven u Sahari, koji je težak oko dva kilograma i ima 40 centimetara u promeru.

Pre nego što su uvršteni u kolekciju za aukcijsku prodaju, meteoriti su provereni u Meteorološkom društvu kako bi bilo sigurno da su u pitanju autentični objekti iz svemira.

Meteoriti mogu da budu metalni ili kameni, kao i kombinacija ta dva materijala, a 99 odsto njih dolazi iz asteroida u našem Sunčevom sistemu, dok ostatak potiče sa Marsa ili Meseca.

Kada je u pitanju cena po kojoj se prodaju njihovi ostaci nađeni na Zemlji, stručnjaci kažu da su bitne četiri karakteristike.

„To su veličina, oblik, priča koja stoji iza njega i naučna vrednost. Veći meteoriti su generalno vredniji od manjih, a vredniji su i oni koji su prirodno oblikovani na estetski prijatan način“, kaže Džejms Hislop, šef odseka za nauku i istoriju prirode u Kristiju. Dodaje da vrednost meteoritima diže i mesto gde su pali, kao i poreklo.

„Naučnici su utvrdili da veoma mali broj meteorita dolazi sa Mesečeve površine, te su oni najpopularniji među kolekcionarima“, kaže on.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala