Rusija o Sporazumu o otvorenom nebu: Nećemo čekati unedogled da Vašington izvaga „za“ i „protiv “

CC BY 2.0 / Flickr / Ian is here / Američki izviđački avion Boing P-8A Posejdon
Američki izviđački avion Boing P-8A Posejdon - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Moskva neće unedogled čekati da Sjedinjene Američke Države donesu odluku po pitanju vraćanja Sporazumu o otvorenom nebu – u Rusiji se nastavljaju unutrašnje državne procedure o istupanju Rusije iz Sporazuma, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

On je istakao da je u poslednje vreme skretana pažnja na to da je ruska strana najavila da postoji mogućnost da se izmeni stav po pitanju pokretanja unutrašnjih procedura koje prethode izlasku iz Sporazuma, ukoliko Vašington da signal da SAD nameravaju da se vrate Sporazumu.

„To je zaista tako i mi ostavljamo otvorena vrata. Ali kolege iz Vašingtona i drugih prestonica NATO-a treba da shvate da ni mi nećemo do beskonačnosti čekati da oni konačno srede svoje misli, da nešto tamo proanaliziraju, izvagaju 'za' i ' protiv' i odrede da li su SAD spremne ili nisu da se vrate Sporazumu o otvorenom nebu“, poručio je Rjabkov.

Takođe je istakao da „unutrašnja priprema za istupanje Rusije iz Sporazuma nije obustavljena“.

„Kada se to završi i ako do tad SAD ne saopšte da su spremne da se vrate Sporazumu, Rusija će predati depozitarima, a to su Mađarska i Kanada, notu o tome da ona izlazi iz Sporazuma. Od tog trenutka do zvaničnog istupanja predstoji šestomesečni period. Naš unutrašnji rad se nastavlja svakodnevno i naše kolege iz Vašingtona i drugih prestonica NATO-a trebalo bi da budu svesni toga i da ne gube vreme ako su spremni da se vrate u normalu u toj sferi. Vreme će pre ili kasnije isteći“, naglasio je ruski diplomata.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i predstavljao je jednu od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Sporazum je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Do nedavno su potpisnice sporazuma bile 34 države.

Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu, a Rusija je 15. januara pokrenula proceduru istupanja iz istog zbog nedostatka bilo kakvog progresa po pitanju uklanjanja prepreka koje su se stvorile do sada i koje ometaju njegovu funkcionalnost.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala