Proizvođač vakcine „Sputnjik Ve“ podneo zahtev za registraciju u Južnoj Africi

© REUTERS / DADO RUVICZastava Južnoafričke Republike u pozadini vakcine
Zastava Južnoafričke Republike u pozadini vakcine - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Proizvođač ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) podneo je zahtev za registraciju u Južnoafričkoj Republici, saopštilo Ministarstvo zdravlja ove zemlje.
„Južnoafrički regulatorni organ za lekove (SAHPRA) primio je odgovarajuću dokumentaciju“, navodi se u saopštenju Ministarstva koje je prenela lokalna televizija I-En-Si-Ej. Naglašava se da su južnoafričke medicinske vlasti u „stalnoj interakciji“ sa proizvođačima ruske vakcine „Sputnjik Ve“.

Prošle nedelje je južnoafrički ministar zdravlja Zvelini Mkize izjavio da je Južna Afrika zainteresovana za nabavku ove ruske vakcine.

Do danas Južna Afrika ima najveći broj zaraženih i umrlih od kovida od svih afričkih zemljama – 1.491.807, odnosno 47.899, respektivno. Krajem ove nedelje vlasti nameravaju da započnu vakcinaciju zdravstvenih radnika na kovid 19 vakcinom kompanije „Džonson i Džonson“.

Ranije je list „Ekonomik tajms“ objavio da vlasti Južne Afrike nameravaju da vrate Indiji milion doza vakcine protiv virusa korona kompanije „Astra zeneka“, koje su isporučene početkom februara. Ispitivanja preparata na Univerzitetu Vitvatersrand u Južnoj Africi i na Univerzitetu Oksford pokazala su da ona pruža samo minimalnu zaštitu od bolesti izazvanih sojem virusa korona 501I.V2 koji preovlađuje u zemlji, u blagom i umerenom obliku.

Ruska vakcina protiv kovida „Sputnjik Ve“

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora. Efikasnost „Sputnjika Ve“ je iznad 90 odsto, vakcina pruža punu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Vakcina je dobila odobrenje za primenu u više od 20 zemalja, među kojima su Rusija, Belorusija, Argentina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Mađarska, Srbija, Bolivija, Alžir, Palestina, Venecuela, Paragvaj i Turkmenistan. Iniciran je i proces registracije u Evropskoj uniji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala