Pravoslavni sveštenik obnovio blago sirijskih hrišćana – drveni ikonostas iz 18. veka /video/

© AP Photo / Hassan AmmarSlika razrušenog Homsa
Slika razrušenog Homsa - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Pravoslavni sveštenik, otac Spiridon, koji je i stručnjak za restauraciju ikona i crkvenih predmeta, obnovio je izrezbareni drveni ikonostas iz 18. veka za pravoslavnu crkvu u sirijskom Homsu.

Hram Svetog Georgija pobedonosca u centru Homsa, u kome se nalazi ikonostas, razrušili su teroristi na početku rata u Siriji. Sada hram ponovo dočekuje vernike.

„Naša crkva je porušena 2012. godine i njeno najveće blago – ikonostas, bio je razbijen na komade. Do 2014. godine ceo region je bio nedostupan i tek smo 2015. godine počeli sa obnovom hrama. Ikonostas je bio u užasnom stanju“, rekao je starešina hrama, otac Mihail.

„Pet godina sam obnavljao ikonostas. Morao sam da ga sastavljam deo po deo, kao slagalicu. Imali smo više od 250 delića ikonostasa. Sve smo morali obeležiti, očistiti i zalepiti specijalnom masom“, objašnjava otac Spiridon.

Pojedine elemente nisu mogli obnoviti, pa su na njihovom mestu primetni novi.

Otac Spiridon je profesionalni ikonopisac koji se obučavao kod majstora u Grčkoj, a poslednjih 19 godina života posvetio je restauraciji ikona. Ne uzima novac za tako težak i važan posao – on oslikava nove ikone, a zarađenim novcem obnavlja stare.

Otac Spiridon ima mnogo posla – samo u hramu Svetih Četrdeset mučenika u Homsu pre rata je bilo oko 250 ikona, a mnoge od njih su bile stare po 300-400 godina. Sada je ostalo samo oko 30.

Neke ikone su pale u ruke terorista i oštećene su.

„Kada sam počeo da čistim ikone iz Homsa, ispostavilo se da je ispod boje, kojom su oslikane, zlato. Shvatio sam da postoji još jedan sloj boje – one su jednostavno oslikane preko drugih ikona, mnogo čudesnijih, kojima je preko 400 godina“, ističe sveštenik.

Ikonostas je jedna od glavnih hrišćanskih svetinja u Homsu. Lokalni majstori su ga 1750. godine isklesali od drveta i stariji je od crkve skoro 150 godina. Bio je napravljen za drugu gradsku crkvu – hram Svetih Četrdeset mučenika, koji se prvi put pominje u dokumentima iz 11-12. veka. Ikonostas je premešten na današnje mesto krajem 19. veka kada je hram Svetih Četrdeset mučenika dobio drugi ikonostas koji je poklonila ruska carska porodica.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala