„Ni put ne možemo napraviti bez krađe“: Bugari ne veruju da njihovi naučnici mogu da naprave vakcinu

© AFP 2023Vakcina
Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Bugarska akademija nauka (BAN) spremna je da na leto predstavi prototip vakcine koja će biti efikasna protiv svih mutacija virusa korona, izjavio je šef laboratorije za eksperimentalnu imunologiju Instituta za mikrobiologiju pri BAN Andrej Čorbanov. Internet korisnici su skeptično reagovali na ovakve izjave.

„U toku su laboratorijska ispitivanja vakcine, uskoro će započeti ispitivanje na životinjama, a na leto je planirano da se započne sa kliničkim ispitivanjima“, rekao je Čorbanov za radio „Bulgaria on er“. 

On je skrenuo pažnju na činjenicu da su se u slučaju vakcina koje su već puštene u promet laboratorijska ispitivanja često odvijala paralelno sa kliničkim ispitivanjima.

Naučnik je izrazio žaljenje, jer Bugarska ignoriše vakcinu domaće proizvodnje i što je ne podržava finansijski – laboratorijska ispitivanja vakcine Bugarske akademije nauka sponzoriše francuski naučni institut „Paster“, a novac doniraju i različite nevladine organizacije.

„Država u potpunosti ignoriše sve što se radi, ovo ispitivanje za nju prosto ne postoji“, istakao je Čorbanov, dodajući da što je zemlja zapadnije, to država više učestvuje u pravljenju vakcine, dok u manjim evropskim zemljama poput Letonije, Litvanije i Slovenije vlada izdvaja manje novca na ispitivanja.

Prema njegovim rečima, troškovi kliničkih ispitivanja vakcine (od 2,56 do 7,7 miliona evra) ne predstavljaju ogromnu sumu za zdavstveni budžet, ali izjave u medijima ne daju rezultata i ne uspevaju da dobiju sredstva od države.

Vesti o bugarskoj vakcini izazvale su skepticizam i sumnje kod pojedinih korisnika na društvenim mrežama u Bugarskoj. Deo internet korisnika smatra da je pravljenje takve vakcine nemoguće s obzirom na postojeći nivo korupcije u zemlji.

„U Bugarskoj se bez krađe ne može napraviti auto-put sa običnim asfaltom, a vakcina, naravno, može“, napisala je jedna korisnica ispod objave na Fejsbuku.

„Zašto bi država za nešto bila odgovorna ako je pogodnije uzimati novac od Evropske unije. Novac, od koga će polovina napuniti nečije slamarice“, napisao je drugi komentator.

Podsetimo, deo izjava naučnika Čorbanova nailazi na kritiku Ministarstva zdravlja. U januaru je glavni državni zdravstveni inspektor Angel Kučev odbacio navode Čorbanova o tome da vakcinisani građani ne treba da poštuju protiv epidemiološke mere, istakavši da zbog takvih kao što je on ljudi ne znaju kome da veruju i u društvu nastaju podele.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala