Kremlj o evropskim sankcijama: Rusija se nada da će u EU prevladati politička volja za dijalog

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Moskva se nada da će u Evropskoj uniji prevladati politička volja za nastavak dijaloga sa Rusijom, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Znamo da se, nažalost, razgovor o sankcijama vodi u Briselu, vodi se i u Sjedinjenim Američkim Državama sa apsolutno manijakalnom upornošću. To je nešto što ne bismo pozdravili, to je nešto što nam se ne sviđa“, odgovorio je Peskov na pitanje da li je Rusija spremna za moguće uvođenje novih sankcija Evropske unije i da li će Moskva na njih odgovoriti.

„Nadamo se da će politička volja za nastavak dijaloga prevladati i da ćemo najteža pitanja naših odnosa rešavati isključivo u okviru dijaloga, ali s druge strane, sve potencijalne neprijateljske pretnje, naravno, obavezuju nas da budemo stalno spremni za takve pojave“, rekao je Peskov.

Govoreći o tome da li bi moguće recipročne mere mogle da utiču na samu Rusiju, portparol je rekao da Rusija nikada nije preduzimala kontramere za inat nekome na svoju štetu.

„To je uvek bilo promišljeno i uvek je odgovaralo našim sopstvenim interesima, jer tu postoji bezuslovni prioritet. Spremni smo da uzmemo u obzir zabrinutost naših kolega, ali za nas su bezuslovni prioritet uvek bili i ostali sopstveni interesi“, naglasio je Peskov.

Ranije je šef evropske diplomatije Žozep Borelj nakon posete Moskvi izjavio pred poslanicima evropskog parlamenta da namerava da iskoristi svoje pravo i pokrene inicijativu za uvođenje novih antiruskih sankcija.

Nakon toga je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da je Moskva spremna da prekine odnose sa Evropskom unijomako se sa njene strane uvedu sankcije koje predstavljaju rizik za osetljiva područja ekonomije. Kasnije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo da je Lavrov pogrešno shvaćen: Rusija neće inicirati nikakav prekid, ona želi da razvija odnose sa Evropskom unijom.  

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala