Ispitivanje krimske vakcine na dobrovoljcima sredinom godine

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaStudent u laboratoriji Krimskog saveznog univerziteta
Student u laboratoriji Krimskog saveznog univerziteta  - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Ispitivanja na dobrovoljcima vakcine protiv virusa korona koju razvija Krimski savezni univerzitet, trebalo bi da počnu do sredine ove godine, izjavio je rektor univerziteta Andrej Falalejev na onlajn konferenciji.
„Naši naučnici razvijaju sopstvenu verziju vakcine protiv kovida 19. Jedna od pretkliničkih faza već je pokazala da vakcina nije toksična – kunići koji su dobili vakcinu osećaju se dobro, bez obzira na dozu. Ispitivanja se sada sprovode na miševima. Ako je ova faza bude uspešna, onda je sledeća – ispitivanje na dobrovoljcima, koja bi, kako očekujemo, mogla početi u prvoj polovini 2021. godine“, rekao je profesor.

On je objasnio da se za ispitivanje efikasnosti vakcine koriste miševi čiji je genom posebno modifikovan na takav način da njihov organizam reaguje na virus korona na isti način kao i ljudski. To će vam omogućiti da se shvati da li preparat zaista može da zaštiti od zaraze.   

Ranije je direktorka Savezne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova izjavila da se u Rusiji razvija još najmanje 10 preparata osim postojećih vakcina protiv virusa korona Centra „Gamaleja“, Centra „Vektor“ i Centra „Čumakov“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala