00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
07:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Bez saradnje Srba i Rusa nema ostvarenja slovenskog sna
16:00
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
Hoće li biti Trećeg svetskog rata
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Dualnost Milene Pavlović Barili“
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Hrvati zaštitili geografsko poreklo slanine i pečenice

© Depositphotos.com / VadimVaseninSeckana slanina
Seckana slanina - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica dobile su oznaku zaštićenog geografskog porekla u Evropskoj uniji, pa Hrvatska sada ima 31 proizvod zaštićenog naziva u EU, objavilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Kako se navodi, dalmatinska panceta i pečenica zaštićene su na području cele EU upisom u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porekla, prenosi portal Indeks.

Dalmatinska panceta i pečenica su trajni suhomesnati proizvodi koji se proizvode postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, te sušenja i zrenja. Panceta je pravouglog oblika i pravi se od obrađene mesnate slanine svinja, a pečenica je proizvod bez kosti koji se pravi od oblikovanog dugog leđnog mišića svinja.

Geografsko područje proizvodnje dalmatinske pancete i pečenice obuhvata grad Novalju u Ličko-senjskoj županiji, gradove Benkovac, Biograd, Nin, Obrovac, Pag i Zadar, te veliki broj opština u Zadarskoj županiji, kao i područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

Osim ova dva proizvoda, do sada su Hrvati zaštitili i krčki pršut, ekstra devičansko maslinovo ulje Cres, neretvansku mandarinu, baranjski kulen, lički krompir, istarski pršut, varaždinsko zelje, slavonski kulen, slavonski med, ličku jagnjetinu, zagorske mlince, paški sir...

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala