Hrvati zaštitili geografsko poreklo slanine i pečenice

© Depositphotos.com / VadimVaseninSeckana slanina
Seckana slanina - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica dobile su oznaku zaštićenog geografskog porekla u Evropskoj uniji, pa Hrvatska sada ima 31 proizvod zaštićenog naziva u EU, objavilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Kako se navodi, dalmatinska panceta i pečenica zaštićene su na području cele EU upisom u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porekla, prenosi portal Indeks.

Dalmatinska panceta i pečenica su trajni suhomesnati proizvodi koji se proizvode postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, te sušenja i zrenja. Panceta je pravouglog oblika i pravi se od obrađene mesnate slanine svinja, a pečenica je proizvod bez kosti koji se pravi od oblikovanog dugog leđnog mišića svinja.

Geografsko područje proizvodnje dalmatinske pancete i pečenice obuhvata grad Novalju u Ličko-senjskoj županiji, gradove Benkovac, Biograd, Nin, Obrovac, Pag i Zadar, te veliki broj opština u Zadarskoj županiji, kao i područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

Osim ova dva proizvoda, do sada su Hrvati zaštitili i krčki pršut, ekstra devičansko maslinovo ulje Cres, neretvansku mandarinu, baranjski kulen, lički krompir, istarski pršut, varaždinsko zelje, slavonski kulen, slavonski med, ličku jagnjetinu, zagorske mlince, paški sir...

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala