Evropska komisija: EU treba da se uveri u kvalitet ruske vakcine

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Centralizovano naručivanje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) za Evropsku uniju moguće je posle njene sertifikacije od strane Evropske agencije za lekove (EMA), a za to je neophodno uveriti se u visok kvalitet njene proizvodnje, smatra šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
„Postoje dva preduslova. Oni moraju da podnesu zahtev Evropskoj agenciji za lekovee, kao i sve druge laboratorije. A za to moraju da obezbede puni pristup svojim proizvodnim platformama. Proizvodnja vakcina je rizična i mi moramo da budemo sigurni da je sve pod kontrolom “, rekla je ona u intervjuu za list „Ečos“.

U januaru je šefica Evropske komisije takođe izjavljivala da je potrebno da evropski regulator sertifikuje rusku vakcinu za njenu dalju kupovinu u EU. Pri tome je Evropska komisija priznala pravo nacionalnih regulatora država-članica Evropske unije da samostalno sertifikuju rusku vakcinu za svoja nacionalna tržišta u slučaju nužde, na primer, u slučaju nedostatka preparata sertifikovanih u EU za vakcinaciju stanovništva. Mađarska je iskoristila ovo pravo i nakon pregovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom krajem januara, mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto saopštio je da će Mađarska dobiti dva miliona doza ruske vakcine.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala