Beograd i Sankt Peterburg – gradovi pobratimi /foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićAmbasador Lazanski u trodnevnoj poseti Sankt Peterburgu sa gubernatorom tog grada Aleksandrom Beglovim razgovarao je o perspektivi ekonomskih veza Srbije i Sankt Peterburga
Ambasador Lazanski u trodnevnoj poseti Sankt Peterburgu sa gubernatorom tog grada Aleksandrom Beglovim razgovarao je o perspektivi ekonomskih veza Srbije i Sankt Peterburga - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Beograd će postati prvi srpski grad-pobratim Sankt Peterburga. Planirano je da odgovarajući sporazum ove godine potpišu gradske uprave, pod uslovom da se poboljša situacija sa virusom korona, potvrdio je za Sputnjik  ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski tokom posete tom ruskom gradu.

U okviru saradnje dva grada planirano je i otvaranje informacionog peterburškog poslovnog centra.

Ambasador Lazanski se nalazi u trodnevnoj službenoj poseti Sankt Peterburgu, gde se sastao sa gubernatorom tog grada Aleksandrom Beglovim, sa kojim je razgovarao o perspektivi ekonomskih veza Srbije i Sankt Peterburga, s obzirom na to da se u gradu na Nevi nalazi 10 odsto naučnog potencijala cele Rusije.

Razgovaralo se i o saradnji u oblasti rečne brodogradnje, pošto su peterburška brodogradilišta specijalizovana za rečno-morske brodove i tu bi mogla da se ostvari dobra saradnja sa srpskim brodogradilištima.

Pored toga, bilo je reči i o saradnji iz oblasti proizvodnje medicinske opreme, s obzirom na to da postoji plan da se uz pomoć Rusije u Srbiji otvori Centar za nuklearnu medicinu.

© Sputnik / Olivera IkodinovićAmbasador Srbije je naglasio i da su odlični odnosi Srbije i Rusije i rezultat odličnih i prijateljskih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.
Beograd i Sankt Peterburg – gradovi pobratimi /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Ambasador Srbije je naglasio i da su odlični odnosi Srbije i Rusije i rezultat odličnih i prijateljskih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.
Srpski ambasador i peterburški gubernator su razgovarali i o saradnji u oblasti kulture i sporta, kao i turističkim mogućnostima Sankt Peterburga i Srbije, pri čemu je Lazanski objasnio sve prednosti naših skijališta i banja-lečilišta. 

Govorilo se i o obnavljanju avio-saobraćaja između Beograda i Sankt Peterburga, koji je prekinut prošle godine zbog pandemije virusa korona, kao i o saradnji mladih sportskih ekipa, učešću srpske delegacije na predstojećem Peterburškom ekonomskom forumu i o zajedničkoj proizvodnji vakcine protiv svih sojeva korone.

Ambasador je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije bazirani na savezništvu iz dva svetska rata, spomenuvši da je oko dve hiljade vojnika Crvene armije poginulo u oslobađanju Beograda od nacista i ističući da se Srbija energično protivi svim pokušajima revizije istorije Drugog svetskog rata. On je naglasio da „mi u Srbiji dobro znamo ko je pobedio u Drugom svetskom ratu“.

© Sputnik / Olivera IkodinovićNa sastanku se razgovaralo i o saradnji u oblasti rečne brodogradnje, pošto su peterburška brodogradilišta specijalizovana za rečno-morske brodove i tu bi mogla da se ostvari dobra saradnja sa srpskim brodogradilištima.
Beograd i Sankt Peterburg – gradovi pobratimi /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Na sastanku se razgovaralo i o saradnji u oblasti rečne brodogradnje, pošto su peterburška brodogradilišta specijalizovana za rečno-morske brodove i tu bi mogla da se ostvari dobra saradnja sa srpskim brodogradilištima.
Ambasador Srbije je naglasio i da su odlični odnosi Srbije i Rusije i rezultat odličnih i prijateljskih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Lazanski se ujedno zahvalio Ruskoj Federaciji na pruženoj pomoći u suzbijanju pandemije kovida 19, na dolasku ruskih vojnih jedinica i sanitetskih timova u Srbiju, kao što se i zahvalio i na pomoći ruske države u završavanju radova na Hramu Svetog Save u Beogradu, pri čemu je i istakao fantastičan rad ruskog umetnika i skulptora Aleksandra Rukavišnjikova, idejnog tvorca i autora Spomenika Stefanu Nemanji.

Na kraju sastanka gubernator Peterburga je pozvao ambasadora Srbije da ponovo poseti Sankt Peterburg, na šta je ambasador Srbije odgovorio da mu je, osim posete krstarici „Aurora“, veoma zanimljiv bio i silazak u podzemni bunker u Smoljnom, odakle se komandovalo odbranom Lenjingrada.

© Sputnik / Olivera IkodinovićLazanski je zajedno sa predsednikom Komiteta za spoljne odnose Sankt Peterburga Evgenijem Grigorijevim položio cveće na Spomenik herojskim braniocima Lenjingrada.
Beograd i Sankt Peterburg – gradovi pobratimi /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Lazanski je zajedno sa predsednikom Komiteta za spoljne odnose Sankt Peterburga Evgenijem Grigorijevim položio cveće na Spomenik herojskim braniocima Lenjingrada.

Ambasador Lazanski je istakao na kraju da mu je posebna čast bila što je obišao sve znamenitosti Sankt Peterburga i što je bio u gradu-heroju u kojem su građani tokom 900 dana blokade u najsurovijim uslovima pokazali kako se voli i brani otadžbina i kako danas taj grad čuva i neguje uspomene na te herojske dane. 

Beograd i Peterburg jačaju veze

Lazanski je zajedno sa predsednikom Komiteta za spoljne odnose Sankt Peterburga Evgenijem Grigorijevim položio cveće na Spomenik herojskim braniocima Lenjingrada i upisao se u knjigu počasnih gostiju grada.

Ističući da su ruski i srpski narodi bratski i da neguju posebne odnose, Grigorijev je rekao da Sankt Peterburg nije pobratimljen ni sa jednim srpskim gradom, ali je izrazio nadu da će se to dogoditi do kraja godine i da će biti potpisan sporazum o saradnji sa Beogradom, kao i da će biti napravljena mapa puta koja će odrediti glavne pravce delovanja. Prema njegovim rečima, dokument o pobratimljenju je već pripremljen.

Tokom posete Sankt Peterburgu ambasador je službeno posetio i krstaricu „Auroru“ u Sankt Peterburgu, gde mu je povodom Dana državnosti Srbije uručena spomen-plaketa najčuvenijeg ratnog broda u ruskoj istoriji.

Čuveni istorijski brod ruske Baltičke flote sa kojeg je hicem označen početak Oktobarske revolucije sada je brod-muzej, ali se i dalje vodi u sastavu Baltičke flote. Taj hitac ispaljen iz topa kalibra 152 milimetara, 25. oktobra 1917. godine, tačno u 21 čas i 40 minuta u pravcu Zimskog dvorca bio je signal boljševicima za juriš na dvorac. Inače granata nije imala eksplozivno punjenje, namera nije bila nanošenje štete, već je hitac  trebao da bude samo zvučni signal.
© Sputnik / Olivera IkodinovićTokom posete Sankt Peterburgu ambasador je službeno posetio i krstaricu „Auroru“
Beograd i Sankt Peterburg – gradovi pobratimi /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Tokom posete Sankt Peterburgu ambasador je službeno posetio i krstaricu „Auroru“

„Sputnjik Ve“ najtraženija vakcina u Srbiji

Lazanski je u Sankt Peterburgu izjavio i da oko 85 odsto građana Srbije i 90 odsto srpskih medicinskih radnika želi da se vakciniše isključivo ruskom vakcinom „Sputnjik V“ protiv virusa korona.

On je podsetio da se ranije i sam vakcinisao u Moskvi, zajedno sa kolektivom ambasade i suprugom Tamarom, dodajući da ih 2. marta očekuje revakcinacija. Kako je naveo, svi oni se osećaju dobro i nisu imali nikakve neželjene reakcije.

Ambasador je ponovio da se vakcinisao „Sputnjikom Ve“ zato što je ruska vakcina nepobediva.

Pogledajte i emisiju „Moja Rusija – Grad u kome u ponoć nastaje magija“:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala