Amerika odbila da učestvuje na sastanku o Siriji u Sočiju

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaZajednička vojna rusko-turska patrola u sirijskoj provinciji Idlib
Zajednička vojna rusko-turska patrola u sirijskoj provinciji Idlib - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države odbile su da učestvuju na sastanku u Astanskom formatu (Rusija, Turska, Iran) o Siriji u Sočiju u svojstvu posmatrača, saopštio je specijalni izaslanik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev.
„Poslali smo pozivnicu našim američkim partnerima radi učešća u konferenciji, ali, nažalost, odbijeni smo. Trenutno su Amerikanci zauzeti unutrašnjim pitanjima i, očigledno, još nisu u potpunosti definisali politiku po pitanju Sirije“, rekao je Lavrentjev.

Prema njegovim rečima, delegacije Rusije, Turske, Irana kao i sirijske opozicije i vlade doputovale su u Soči. Stigla je i delegacija Ujedinjenih nacija na čelu sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN Gejrom Pedersenom. Pored toga, doputovale su i delegacije iz uprave Vrhovnog komesarijata za izbeglice i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i posmatrači iz Jordana, Iraka i Libana. Sastanak je bio planiran za septembar prošle godine u Kazahstanu, ali je zbog pandemije virusa korona odložen.

„Šta želimo da postignemo na predstojećem sastanku – pre svega treba sumirati rezultate i videti gde smo sada, zacrtati realne orijentire i pristupiti njihovoj realizaciji. Želeo bih da naglasim da planiramo da damo određeni podsticaj procesu rešavanja sirijskog problema“, istakao je Lavrentjev.

Podsetio je da Astanski format ostaje „jedini mehanizam koji omogućava da se donose neke odluke i pronalaze načini za dalje rešavanje sirijske krize“.

Međunarodni sastanak o Siriji u Astanskom formatu održaće se u Sočiju 16. i 17. februara. Rusija, Turska i Iran su garanti primirja u Siriji i članice su takozvanog Astanskog formata.

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. Krajem 2017. godine objavljena je pobeda nad terorističkom organizacijom DAEŠ (Islamska država) U Siriji i iraku. U pojedinim delovima zemlje nastavlja se čišćenje od terorista. Trenutno je u prvom planu političko rešavanje problema, obnavljanje Sirije i povratak izbeglica.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala