Američki mediji: Vašington i Berlin počeli pregovore o sudbini „Severnog toka 2“

CC BY-SA 2.0 / Wolfgang Schwichtenberg /Flickr / Brod "Fortuna" za polaganje cevi za izgradnju gasovoda "Severni tok 2"
Brod Fortuna za polaganje cevi za izgradnju gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2021
Pratite nas
Administracija SAD na čelu sa predsednikom Džozefom Bajdenom počela je pregovore sa rukovodstvom Nemačke o budućnosti gasovoda „Severni tok 2“, piše list „Volstrit džurnal“, pozivajući se na nekoliko izvora.

Prema rečima predstavnika Nemačke, na konsultacijama, između ostalog, razgovara se o „pretnjama sankcijama kompanijama koje učestvuju u gradnji Severnog toka 2“.

List naglašava da američka administracija menja svoju spoljnu politiku prema projektu, nakon što je 6. februara brod „Fortuna“ počeo da postavlja cevi u vodama Danske.

Kako podseća američki list, Bajden još uvek nije izneo mišljenje povodom ovog projekta. Međutim, prema rečima portparolke Bele kuće Džen Psaki, stav predsednika je da je „Severni tok 2“ loš posao za Evropu. "Volstrit džurnal" naglašava da se o tome govorilo i pre nego što je nastavljena gradnja cevovoda 6. februara.

Kako je naveo sagovornik lista iz Stejt departmetna, SAD nameravaju da „prate aktivnosti oko završetka izgradnje i sertifikacije i, ako takva delatnost bude zabeležena, doneće odluku o primeni sankcija“.

Ranije je list „Fajnenšl tajms“ saopštio da Nemačka namerava da ubedi SAD da odustanu od sankcija „Severnim toku 2“. Između ostalog, nemački političari razmatraju mogućnost primene mehanizma koji će omogućiti Nemačkoj da samostalno prekine „Severni tok 2“, ako Rusija, na primer, izvrši pritisak na Ukrajinu i smanji isporuke gasa preko njenog gasno-transportnog sistema.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala