Vučić: Drago mi je što smo danas sa ruskim prijateljima, nadamo se da će doći i Putin

© Tanjug / RADE PRELICPredsednik Aleksandar Vučić i potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov
Predsednik Aleksandar Vučić i potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u Beogradu potpredsednika Vlade Rusije i kopredsedavajućeg Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Jurija Borisova i zahvalio mu što svojom posetom uveličava proslavu Dana državnosti Srbije.

„Drago mi je što veliki praznik — Sretenje, proslavljamo s našim ruskim prijateljima“, rekao je predsednik Vučić i zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na čestitki za Dan državnosti.

Predsednik Vučić je, takođe, izrazio nadu da će imati priliku da ponovo ugosti u Beogradu predsednika Putina.

Vučić je Borisovu čestitao Orden Republike Srbije na lenti kojim ga je odlikovao i rekao da ga je višestruko zaslužio svojim zalaganjem za jačanje saradnje Srbije i Rusije.

On je istakao da su strateški odnosi dveju zemalja dobri i posebno ukazao na značaj aktivne podrške Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, saopštio je kabinet predsednika Republike.

Potpredsednik ruske vlade Borisov je predsedniku Vučiću čestitao Dan državnosti i rekao da mu je čast da primi visoko srpsko odlikovanje.

Torlak, tabla - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Ruski stručnjaci odobrili prvu fazu proizvodnje ruske vakcine u „Torlaku“

Predsednik Vučić je zahvalio i za isporuke ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), a dvojica sagovornika razgovarali su i o realizaciji planova da Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije i na osnovu ruske tehnologije, samostalno proizvodi vakcine.

Ruska strana je, ovom prilikom, visoko ocenila rad Instituta „Torlak“ i najavila nastavak konsultacija, kako bi bila ostvarena ta saradnja. Potpredsednik ruske Vlade Borisov je rekao da odnosi dveju zemalja stalno napreduju.

„Svaki naš sastanak otvori novu stranicu saradnje“, istakao je ruski zvaničnik.

Dvojica sagovornika su, tim povodom, istakli za cilj da robna razmena Srbije i Rusije nadmaši četiri milijarde dolara.

Predsednik Vučić i potpredsednik ruske Vlade Borisov su konstatovali da realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata dobro napreduje.

Očekuje se da do kraja godine bude završena izgradnja deonice pruge od Stare Pazove do Novog Sada, kako je predsednik Vučić i obećao. Takođe je istaknuta i važnost projekta dispečerskog centra za železnički saobraćaj u Srbiji.

Kad je reč o gasovodu kroz Srbiju od bugarske granice do mađarske granice, konstatovano je da projekat prati planiranu dinamiku i da bi isporuka gasa, prema planu, mogla da počne do kraja trećeg tromesečja ove godine, kaže se u saopštenju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala