Šta novi set energetskih zakona znači građanima? /video/

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Pratite nas
Gost “Energije Sputnjika” je prof. dr Miloš Banjac, profesor Mašinskog fakulteta, član Odbora za energetiku SANU. Sagovornik Jelice Putniković je i nekadašnji pomoćnik ministra za OIE u Vladi Srbije.

Set novih energetskih zakona, među kojima su izmene Zakona o energetici i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti treba da doprinesu uspešnijoj energetskoj tranziciji Srbije ka zelenoj energetici. Time pratimo svetske trendove jer i političarima i većini stručnjaka, a pogotovo aktivistima NVO usta su puna ciljeva za postizanje zelene agende.

Ne ulazeći u to da li je i koliko borba protiv klimatskih promena postala zgodan lajt motiv u savremenom marketingu moramo da primetimo da interes građana, koji treba da sprovedu tu energetsku tranziciju, nije baš dobro definisan. 

Tako se novim zakonom o OIE uvodi se, pojam „kupac-prodavac” električne energije.

Šta to znači za kupce, koji sada plaćaju fid-in tarife za podsticaj investitorima u kapacitete OIE, kakve novine donosi, kako će država regulisati status srpskog domaćinstva koje hoće da se ponaša odgovorno prema životnoj sredini i koliko će ga to koštati, samo su neka od pitanja za profesora Miloša Banjca.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala