Rusko „tajno oružje“ blista u punom sjaju

© AP Photo / PAUL CROCKRuski teniser Aslan Karacev
Ruski teniser Aslan Karacev - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Pratite nas
Aslan Karacev, 27-godišnji ruski teniser, najprijatnije je iznenađenje ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Australije.

Momak rođen u Moskvi došao je putem kvalifikacija u Melburn izborivši prvi put plasman u glavni žreb nekog Grend slema.

Pre nego što je započeo svoje putešestvije na Australijan openu, Karacev je bio deo tima ruske reprezentacije koja je nasledila Srbiju i osvojila ATP kup.

Dvadesetsedmogodišnji teniser nije igrao na takmičenju reprezentacija, ali, kako je rekao Danil Medvedev, bio je njihovo „tajno oružje“.

„Aslan je, ne šalim se, bio naše 'tajno oružje' za dubl. To nije uspeo i da pokaže jer nijednom nije bilo 1-1, ali bio je naše 'tajno oružje“, rekao je najbolje plasirani ruski teniser Danil Medvedev posle osvajanja ATP kupa.

Talenat Aslana Karaceva bio je skriven, te je mogao punim sjajnom da zablista na Australijan openu.

U prvom kolu za protivnika je imao Italijana Đanluku Magera kojeg je rutinski savladao u tri seta – 6:3, 6:3, 6:4

Ruski teniser pokazao je da nije slučajno ušao u glavni žreb, iako je prethodnih devet puta bio zaustavljan u kvalifikacijama za Grend slem.

Konačno, u Dohi ove godine iskoristio je šansu i ušao među najbolje.

„Bilo je ovo dugačko putovanje. Mnogo truda sam uložio“, rekao je Karacev.

Pre četiri godine Aslan je doživeo povredu kolena zbog čega je morao da pauzira šest meseci.

„Od tog trenutka pa nadalje bilo mi je veoma teško da vratim samopouzdanje. Nije bilo nimalo lako“, dodao je Rus za zvaničan sajt ATP.

Dugo mu je bilo potrebno da pronađe ritam i tek posle pauze zbog pandemije virusa korona krenuo je sa partijama kakve je dugo čekao.

Karacev je pobedio na 18 od 20 mečeva na čelendžerima, 16 zaredom i godinu je završio kao 111. teniser sveta.

„Naravno da je osećaj bio sjajan. Dobra je atmosfera, gledate velike tenisere kako igraju. Dobijete samopouzdanje kada vidite kako oni igraju, to mi je mnogo pomoglo“, rekao je Karacev o iskustvu na ATP kupu.

Vratimo se Australijan openu, Karacev je posle pobede protiv Magera savladao i Belorusa Egora Gerasimova (6:0, 6:1, 6:0), te ga je u trećem kolu čekao 9. teniser sveta – Dijego Švarcman.

Ruski teniser pristupio je ovom duelu bez respekta i ponovo bez izgubljenog seta došao do pobede. Ovoga puta uspeh je bio mnogo veći jer je pao teniser iz Top 10.

Karacev je postao tema broj jedan u Melburnu i može se reći da mu prija pažnja koju dobija. Uživa u tenisu, a u noći između subote i nedelje nastavio je da pomera granice.

Aslan Karacev postao je prvi kvalifikant koji se plasirao u četvrtfinale Grend slema još od Bernarda Tomića 2011. godine.

Takođe, Rus je ponovio uspeh Aleksa Raduleskua koji je 1996. na Vimbldonu debitovao na Grend slemu došavši do osam najboljih.

Karacev je u osmini finala posle velike borbe i čak pet setova (prvi put igrao meč u pet setova) pobedio Kanađanina Feliksa Ože-Alijasima.

Činilo se da će 27-godišnji teniser završiti svoju bajku u Melburnu nakon što je gubio 2-0 u setovima (6:3, 6:1), međutim, nije se predavao i korak po korak bio je bliži izjednačenju, a potom i pobedi.

Treći i četvrti set dobio je sa 6:3, u petom je slavio sa 6:4, te je posle tri i po sata borbe prošao u četvrtfinale Grend slema.

Plasmanom u osam najboljih Karacev je postao najlošije plasirani četvrtfinalista još od Patrika Mekinroa 1991, kada je Amerikanac kao 114. teniser sveta došao do ove runde takmičenja.

Ruski teniser nikada u karijeri nije bio među 100 plasiranih, od narednog ponedeljka biće minimum 63, nikada nije pobedio u dva uzastopna meča na ATP nivou, trenutno ima četiri zaredom u Melburnu, u karijeri je za devet godina inkasirao 618 hiljada dolara, ove nedelje u Melburnu osvojio je 400 hiljada.

Protivnik Aslana Karaceva u četvrtfinalu biće sunarodnik Andrej Rubljov i nema sumnje da nas očekuje spektakularan duel. Srca teniskih zaljubljenika biće uz Karaceva.

Svi pričaju o malo poznatom Rusu, najvećem iznenađenju Australijan opena

Novak pobedio povredu, bol i Raonićeve „bombe“! /uživo/

Đoković o povredi: 48 sati sam na lekovima

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala