Prvi put u istoriji žena na čelu Svetske trgovinske organizacije

© REUTERS / Reuters StaffNgozi Okonjo Ivealu
Ngozi Okonjo Ivealu - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Pratite nas
Generalni savet Svetske trgovinske organizacije (STO) izabrao je danas većinom glasova Ngozi Okonjo Ivealu iz Nigerije za sedmog generalnog direktora te organizacije.

Okonjo Iveala je postala prva žena i prva Afrikanka na čelu globalnog trgovinskog tela, čime je STO ispisala novu stranicu u svojoj istoriji koja datira od 1995. godine, objavljeno je na internet sajtu te svetske organizacije, prenosi Tanjug.

Okonjo Iveala je imenovana na čelnu funkciju nakon što se poslednji preostali protivnički kandidat, južnokorejski ministar trgovine Jo Mijung-he, povukao iz trke.

Okonjo Iveala će na dužnost stupiti 1. marta, a mandat će joj trajati do avgusta 2025.

Ekonomista i bivša ministarka finansija Nigerije, Okonjo Iveala dobila je široku podršku članica STO, uključujući podršku Evropske unije, Kine, Japana i Australije.

Sjedinjene Države su pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom favorizovale južnokorejskog kandidata, i oštro su kritikovale rad STO parališući neke od njenih aktivnosti, uključujući funkcionisanje vrhovnog apelacionog tela globalnog trgovinskog regulatora koje je nadležno za donošenje presuda u trgovinskim sporovima.

STO, koja broji 164 država članica, ostala je bez lidera nakon što je Brazilac Roberto Azevedo podneo ostavku na tu funkciju godinu dana pre isteka mandata, i napustio dužnost početkom avgusta 2020.

Pristalice Okonjo Iveale se nadaju da će ona moći da oživi ovu instituciju koja prolazi kroz najveću krizu u svojoj 26-godišnjoj istoriji zbog dijametralno suprotnih stavova među članicama koje ne mogu da se dogovore o trgovinskim sporazumima i programu reformi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala