Naučnici na Arktiku pronašli alternativu antibioticima

© Foto : RIA Novosti. V. ChistyakovCarski pingvini u blizini sovjetske istraživačke stanice na Antarktiku
Carski pingvini u blizini sovjetske istraživačke stanice na Antarktiku - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Pratite nas
Šef laboratorije za funkcionalnu genomiku i proteomiku mikroorganizama na Institutu za eksperimentalnu medicinu (IEM) Artemi Gončarov rekao je da se virusi bakteriofaga, koji potiču iz arktičkih ekosistema, mogu koristiti za proizvodnju lekova za borbu protiv zaraznih bolesti koje su razvile rezistenciju na antibiotike.
„Nedavno smo predložili strategiju, koja se zasniva na tome, da se traže efikasni bekteriofagi u prirodnim ekosistemima. I, verovatno, izvor bakteriofaga koji najviše obećava, prema našim zapažanjima, predstavljaju ekosistemi povezani sa polarnim regionima naše planete. Arktik i Antarktik mogu da postanu osnovni dobavljači visoko virulentnih bakteriofaga“, kaže za Sputnjik Gončarov.
Lednik na ostrvu Čampa u arhipelagu Zemlja Franje Josifa - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2020
Rusija u februaru lansira prvi satelit za posmatranje klime na Arktiku

On je naveo, da su naučnici, koji su bili u ekspediciji na Antarktiku, ustanovili da se velika količina bakteriofaga može pronaći u ptičjim staništima, uključujući i staništa pingvina, kao i rejone slatkovodnih jezera. Otkriveno je da se virusi mogu izdvojiti iz materijala, koji se čuvaju u permafrostu.

Gončarov je u zaključku primetio da su podaci ovih studija činili osnovu za biološku banku sojeva bakteriofaga na Institutu za eksperimentalnu medicinu.

Ranije je objavljeno da će vlada Rusije nastaviti da podržava investicione projekte na Arktiku, na šta će biti izdvojeno više od 2.408.000.000 evra.

Kako je saopštio ruski premijer Mihail Mišustin, vlada je usaglasila niz arktičkih investicionih projekata, koji će dobiti državnu podršku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala