Lavrov: NATO koči realizaciju dogovora o bezbednim letovima iznad Baltika

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuski avioni Su-27 presreli dva francuska vojna aviona
Ruski avioni Su-27 presreli dva francuska vojna aviona - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Pratite nas
Stav zemalja NATO-a, koje ne žele da se dogovore da svi vojni avioni lete sa uključenim transponderima, koči konačno sprovođenje finske inicijative o bezbednosti letova iznad Baltika, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon razgovora sa finskim kolegom Pekom Havistom u Sankt Peterburgu.

„Razgovarali smo o koracima koji su bili neophodni za jačanje bezbednosti u Evropi, za deeskalaciju napetosti u ovom nama zajedničkom regionu. I s tim u vezi, naglasili smo značaj dobro poznate inicijative predsednika (Finske Saulija) Ninistoa o vazdušnu bezbednost iznad Baltika“, rekao je Lavrov.

On je podsetio da je inicijativa Finske je „u velikoj meri bila realizovana“.

„Ali stav zemalja NATO-a, koje ne žele da se dogovore o tome da svi vojni avioni treba da lete sa uključenim transponderima, ne dozvoljava da se ona sprovede do kraja“, naglasio je on.

Predsednik Finske Ninisto je 2017. godine izneo inicijativu za poboljšanje nivoa bezbednosti vazduhoplovstva iznad Baltika, koja je, između ostalog, podrazumevala zabranu letova vojne avijacije iznad Baltičkog mora sa isključenim transponderima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala