Kusturica: Srbi su jedan od retkih naroda u svetu koji nikada nije pokoren

© Tanjug / RADE PRELICOdlikovanje povodom Dana državnosti uručeno Emiru Kusturici
Odlikovanje povodom Dana državnosti uručeno Emiru Kusturici - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Pratite nas
Srbi su jedan od retkih naroda u svetu koji nikada nije pokoren, i to je jedna od najvećih trezorskih vrednosti koje imamo, poručio je na Dan državnosti Srbije reditelj Emir Kusturica, zahvaljujući se u ime svih odlikovanih povodom Dana državnosti Srbije na današnjoj svečanosti u Palati Srbija.

Kusturica je istakao da se s njim oko ordena nikada nije pregovaralo:

"To je orden stvaranja srpske države, nastale ustankom, ili kako je nazvao Milorad Ekmečić - revolucijom, koja je od tada u formi kneževine, monarhije ili republike opstala i što je najvažnije nikada do kraja pokorena. To je jedan od retkih naroda u svetu koji nikada nije pokoren i to je jedna od najvećih trezorskih vrednosti koje imamo", poručio je Kusturica.

On je izrazi nadu da će ako održimo Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku, srpski narod nastaviti da živi i da će ovo što sada živimo postati jedna duga i teška epizoda u budućnoj televizijskoj seriji koja će biti snimljena "na teritoriji celovite Srbije".

Šaljivo je kometarisao kako nikada lakše nije došao do odličja i da je uvek ordenje zamišljao na reveru uniforme ratnika, a da je on orden dobio dok je sedeo zatvoren u planini sa medvedima, vukovima i po nekim turistom.

"Kad, evo ti orden, i to državni, i uz to onaj najvažniji", kaže Kusturica.

Proslavljeni reditelj govorio je i o značaju moralnog kapitala srpskog naroda koji smo nasledili od predaka, a to se, ističe on, može najbolje prepoznati u članu 118 Sretenjskoj ustava iz 1835. godine kojim "svaki rob koji stupi na srpsku zemlju slobodan".

Govorio je i o novim pravilima koje nameće neokapitalizam ili neokomunizam i parolama, kako kaže, 10 multimilijardera da se ukinu porodice i "da ne budemo očevi i majke, muškarci i žene, braća i unuci".

Ističe da na planetarnom nivou postoji ideja da se porodica i patrijahalne vrednosti ukinu, kao i da je jedan engleski profesor dobio otkaz jer je na svom jutjub kanalu promovisao te vrednosti.

Kustirica naglašasva da kod nas duh vere i porodice još uvek postoji i dodaje da dok u ovom kovid stanju kod nas preovlađuje tema ko će biti novi patrijarh, u Holandiji kupuju crkve i pretvaraju ih u kafiće i vikendice.

Primetio je reditelj i da su tokom raznih protesta u svetu rušeni mnogi spomenici, da su se mnogi spomenici strogo čuvali od demostranata, dok je u Srbiji nedavno otkriven novi spomenik visok 20 metara.

Kusturica ističe da smo tim spomenikom pokazali da i dalje posedujemo moralni kapital i da naša istorija vredi.

Pored Kusturice, prisutnima se obratila i nagrađena direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević.

Priznanje je dobila i umetnica Marina Abaramović koja se obratila putem video snimka u kojem je zahvalila na nagradi za zasluge u kulturi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala