Kurti: Započećemo reforme koje želi narod, nećemo se svetiti

© AP Photo / Visar KryeziuLider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti
Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Pratite nas
Lider pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Aljbin Kurti izjavio je da je pobeda te stranke na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji prilika da se započnu reforme koje želi narod.

„Put koji je pred nama je dugačak, imaćemo prepreke, napravićemo neke greške na tom putu, ali imamo plemenit cilj pred sobom. Nećemo se nikome svetiti, ali ćemo tražiti pravdu. Svako od nas mora preuzeti odgovornost da svoju zemlju učini boljom. Stvorili smo koaliciju sa predsednicom Vjosom Osmani i ovaj rezultat potvrđuje da nemamo interes da pričamo sa onima koji sada treba da se reformišu dok su opozicija“, rekao je sinoć Kurti.

Kurti je, kako navodi „Koha ditore“, ocenio da će ova pobeda ostati upamćena po danu u kojem je „narod govorio jednim glasom i uzeo svoju sudbinu u svoje ruke“.

Kandidatkinja pokreta Samoopredeljenje za predsednika Vjosa Osmani rekla je da bi pobeda njene zajedničke liste sa Samoopredeljenjem trebalo da bude lekcija za njenu bivšu stranku Demokratski savez Kosova i druge stranke, preneo je Tanjug.

„Glasanje je donelo dugo očekivanu promenu. Pravi posao počinje danas, a već sutra će se nad Kosovom pojaviti sunce. Vaš glas je doneo očekivanu promenu. Od srca, milion puta vam hvala. Svesni smo velikog tereta, vaša vera će nam biti vodič na ovom putovanju. Zajedno nastavljamo rad na razvoju demokratije“, rekla je ona.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da je na osnovu više od 79 odsto prebrojanih glasova pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio 48,13 odsto glasova, odnosno da je dobio 55 poslaničkih mesta.

Prema poslednjim informacijama koje je objavila Centralna izborna komisija u Prištini, pokret Samoopredeljenje vodi sa 48,15 odsto osvojenih glasova.

Srpska lista proglasila je pobedu u srpskim sredinama saopštivši da je osvojila maksimalnih 10 mandata.

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji u nedelju se glasalo u 38 opština, na 888 biračkih jedinica, odnosno 2.382 biračkih mesta. Na izbore je izašlo 812.984 glasača, odnosno 46,90 odsto.

Najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama na severu Kosova i Metohije. Odziv u njima bio je skoro 70 odsto.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala