„Zlatno pero 2020“: Ruski novinar nagrađen za reportaže sa Kosova i Metohije

CC BY-SA 4.0 / MeritaKoqi (cropped photo) / Manastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Pratite nas
Društvo novinara Vojvodine uručilo je priznanja ovogodišnjim laureatima. Nagradu „Zlatno pero 2020“, koju ovo udruženje dodeljuje od 2011. kolegama koje su dale poseban doprinos novinarstvu, ove godine su dobili novinari Jovan Memedović i Jevgenij Baranov, kao i istoričar i publicista Drago Njegovan.

Novinar i voditelj RTS-a, poznat po brojnim putopisnim reportažama, Jovan Memedović, poručuje mlađim kolegama da je za pronalaženje dobre priče, ili teme, potrebno izaći na teren, suočiti se sa raznim okolnostima i ljudima i posvetiti im pažnju.

„Pogotovo što živimo u zemlji čuda jer ovde zaista ima nekih stvari koje ne možete naći ni severnije, ni južnije, ni istočnije, ni zapadno. Ovo je konglomerat ljudi različitih poreklom, tradicije, istorije i tu zaista ima svakojakih čuda, treba samo malo prošetati levo, desno“, saopštio je Memedović.

Doskorašnji novinar Prvog kanala Ruske televizije, poznat domaćoj javnosti po reportažama koje je na Kosovu i Metohiji snimao krajem devedesetih godina, odnedavno rukovodilac Ruskog doma u Beogradu, Jevgenij Baranov, kaže da za njega posebnu čast predstavlja činjenica da je ovo priznanje dobio od kolega iz Srbije.

„Za ove 23 godine, koliko radim na ovom području, moj glavni zadatak je bio da što veći broj ruskih medija bude ovde prisutan. Nažalost, 1999. ih je bilo manje, do 2003. mnogo manje, a ja sam želeo da ono što se ovde dešava bude predstavljeno i zapamćeno u ruskim medijima“, kazao je Baranov.

Treći ovogodišnji laureat, istoričar i publicista Drago Njegovan, bavio se naučno istorijom srpskog novinarstva, objavivši i brojne spise na temu početaka žurnalistike u Srbiji, prenosi RTV.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala