Putin: Rusija želi da razvija odnose sa Japanom, ali ne van ustava

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaObala ostrva Kunašir Kurilskog arhipelaga
Obala ostrva Kunašir Kurilskog arhipelaga - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Pratite nas
Rusija želi i razvijaće odnose sa Japanom, ali ne u suprotnosti sa ustavom zemlje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Želimo da razvijamo odnose sa Japanom i razvijaćemo ih, ali nećemo raditi ništa što je u suprotnosti sa osnovnim zakonom Ruske Federacije“, rekao je Putin tokom sastanka sa glavnim urednicima ruskih medija, prenela je televizija „Rusija 1“.

S obzirom da jedan od amandmana na Ustav Ruske Federacije podrazumeva zabranu otuđenja teritorija zemlje, Putin je savetovao novinare da o daljim odnosima sa Japanom u kontekstu suvereniteta Južnih kurilskih ostrva pitaju ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

„Postavite ovo pitanje Lavrovu. On će vam objasniti gde je delimitacija, a gde demarkacija“, dodao je predsednik.

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost da Japanu preda ostrva Habomai i Šikotan. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala