Otac Predrag Popović – Volim te do Ostroga /video/

© Foto : Marko MilačićOtac Predrag Popović pešači ka Ostrogu
Otac Predrag Popović pešači ka Ostrogu - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Pratite nas
Otac Predrag Popović, koji je u februaru prošle godine išao peške na hodočašće od Velike Plane do Ostroga i čijim angažovanjem je u spomen-kompleksu Radovanjski lug osnovan muzej posvećen Karađorđu, a u Rakincu obnovljen spomenik poginulim meštanima u Prvom svetskom ratu, gost je naredne epizode emisije „Dok anđeli spavaju“ Marine Rajević Savić.

Otac Predrag u proteklih godinu dana postao je veoma popularan na društvenim mrežama. O njegovim video-zapisima pričaju mnogi, prati ga na hiljade ljudi.

Hodočašće na Ostrog

Njegova popularnost počela je da raste naglo u vreme litija u Crnoj Gori, kada je peške pošao od Velike Plane do Ostroga.

„Poziv koji je Gospod poslao, tako, na sebi svojstven način, da krenem za Ostrog peške i to još u februaru mesecu, dok je u Crnoj Gori bilo ’ratno stanje‘... Bilo je to zaista duskutabilno. Taj poziv je bio otvoren i nedvosmislen: ’Pođi ti peške‘. Ja sam tako ’skočio‘ i rekao – amin“, kaže otac Predrag.

Na telefonu je, priča nam, gledao mitropolita Amfilohija koji sa sveštenicima ide u litiju, jer je bio izglasan sraman zakon, koji u 21. veku čoveku ukida slobodu veroispovesti.

„Gospod, nekako, ima u svojoj bašti svega i svačega. Onda kad treba da izabere nekoga da radi jedan takav posao, naravno da traži tamo ’najluđeg‘ popa. Pa kaže: ’Daj da vidimo tamo šta imamo, kakve sve sveštenike‘. Onda tamo nađoše nekog popa koji je bio u Africi, skakao, mazio lava, jahao slona, kupao se i visio na Viktorijinim vodopadima. Onda je rekao: ’Ovaj bi mogao, ovaj je blesav‘“, priča otac Predrag o tome kako je odlučio da pođe put Ostroga.

Širi razgovor sa ocem Predragom pogledajte u video-snimku.

Jerej Predrag Popović

Jerej Predrag Popović rođen je 23. decembra 1983. godine u Slavnoskom brodu, od oca Duška i majke Smiljane. Osnovno školovanje započeo je u rodnom gradu. Zbog ratnih dešavanja početkom devedesetih, s porodicom se seli u Vrnjačku Banju, gde pohađa školu „Popinski borci“.

Srednjoškolsko obrazovanje stiče u kraljevačkkoj elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“, a nakon toga upisuje Bogoslovski fakultet u Beogradu, gde diplomira na predmetu Pastirska psihologija, kod vladike Porfirija, na temu „Samoljublje u duhovnom i duševnom životu“.

Veronauku je predavao najpre u Vrnjačkoj banji, potom u Miloševcu. Nakon što ga je episkop požarevačko-braničevski Ignjatije 16. oktobra 2011. rukopoložio u čin đakona, bio je koordinator za versku nastavu i veroučitelj u Svilajncu, potom u Velikoj Plani.

U čin jereja je rukopoložen 29. jula 2012. godine, a tri dana kasnije dolazi u svoju prvu parohiju Rakinac sa Radovanjem. Ličnim angažovanjem uz pomoć firmi i privatnih darodavaca, u novoizgrađenom parohijskom domu, u spomen-kompleksu Radovanjski lug, osniva muzej posvećen voždu Karađorđu.

Tokom njegovog šestogodišnjeg službovanja na parohiji u Rakincu, izvode se opsežni radovi u porti, crkvenoj sali i domu, u svešteničkom stanu, kapeli vaskrslog Lazara. Sredstvima republičkog budžeta obnovljen je spomenik poginulim meštanima u Prvom svetskom ratu.

Prvog maja 2018. prelazi u Veliku Planu, gde služi pri crkvi Svetih apostola Vartolomeja i Varnave i starešina je crkve Vaskrsenja Svetog Lazara Četvorodnevnika. Njegove besede i druga dešavanja beleže njegova duhovna čeda i objavljuju posredstvom Jutjub kanala, oformljenog s njegovim blagoslovom, ne bi li reči svetlost Božju, projavljenu kroz apostole vremena našeg, prosledili na sve strane sveta.

„Kaže meni jedan, umoran je od grada, teško mu je i ne može da podnese grad. Rekoh mu: ’Pa ti se pomeri, druže, iz grada‘. Idi, bre, u selo. Toliko imaš napuštenih kuća, domaćinstava, imanja... Idi, bre, u selo, pa živi, radi, napravi neki plastenik, voćnjak. Nekog zeku stavi, pa neku kucu, pa će doći neka devojka. Koliko mi se devojaka i momaka javlja, ne mogu da se ožene, udaju. Ima otac Peđa samo da kupi kontakte tamo, pa ćemo da ih spajamo“, pričao je svojevremeno otac Predrag.

Otac Predrag Popović je duhovno čedo arhimandrita Gerasima, sabrata manastira Žiča. Oženjen je Ivanom, s kojom ima troje dece, Teodoru, Petra i Pavla.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala