Na severu Kosova i Metohije bez nepravilnosti, do 10 sati glasalo 11 odsto birača

© Tanjug / ZORAN MIRKOVICGlasanje u Kosovskoj Mitrovici
Glasanje u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Pratite nas
Do 10 sati na severu Kosova i Metohije glasalo je oko 11 odsto birača, što je manje od uobičajenog, a razlog za to je veoma hladno vreme, kaže Dušan Radaković, iz „Demokratije na delu“ (DnD), koalicije nevladinih organizacija koja posmatra vanredne parlamentarne izbore.

Radaković je za Tanjug istakao i da izborni proces na severu KiM protiče bez većih nepravilnosti.

Inače, kako je izostala podrška OEBS-a, „Demokratija na delu“, sastavljena od 10 nevladinih organizacija, među kojima iz Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), jedini je nezavisni posmatrač izbora.

Glasački listići na izborima na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Otvorena biračka mesta na Kosovu i Metohiji

Malo problema bilo je jutros podno Kopaonika, u leposavićkim selima, poput Kostinog Potoka i Vračeva, da se uopšte dođe do škola, jer je sneg negde napadao i do 1,5 metra, ali su biračka mesta otvorena na vreme, u sedam sati, istakao je Radaković, koji je izvršni direktor ACDC.

On je naveo da je, prema prvom preseku, do 10 sati glasalo oko 11 odsto birača, što je manje nego uobičajeno, ali je razumljivo zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Dodao je da je zaduženje „Demokratije na delu“ od 2000. godine da prate izbore, a sam Centar za zastupanje demokratske kulture zadužen je za četiri opštine na severu KiM.

Praćenje izbornog procesa organizovano je po uzoru na sistem koji Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) sprovodi u centralnoj Srbiji.

„Radimo na određenom uzorku, nemamo posmatrače na svih 77 biračkih mesta na severu. Imamo 22 čoveka u opštinama, od kojih pet u Kosovskoj Mitrovici“, rekao je Radaković.

Nezahvalno je, kaže, predviđati konačnu izlaznost, zbog leda i minusa, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala