Jedinstveni robot-hirurg: Zbog čega je ruska verzija bolja od američke /foto/

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPrva operacija životinje uz pomoć ruskog robotskog hirurga izvedena je u Penzi
Prva operacija životinje uz pomoć ruskog robotskog hirurga izvedena je u Penzi - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Pratite nas
Krajem 2020. godine se u moskovskoj bolnici pojavio uređaj „Da Vinči“ nove generacije – 35. robot-hirurg, isporučen iz SAD. Međutim, cena ne dozvoljava da ti sistemi budu uključeni u polisu obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ruski naučnici su rešili problem tako što su napravili svoju verziju robota – podjednako efikasnog, a trostruko jeftinijeg.

Godišnje se u proseku obavi do 300 uroloških ili ginekoloških operacija uz pomoć sistema „Da Vinči“.

„Da li je spremno? Onda počinjem“, kaže glavni urolog Ministarstva zdravlja i član Ruske akademije nauka Dmitrij Puškar, seda za veliku kompjutersku konzolu i započinje najsloženiju fazu operacije – uklanjanje prostate na kojoj je pronađen kancer.

Prednosti u odnosu na konvencionalne operacije

Danas su alati lekara džojstici, dugmići i pedale koje se nalaze na konzoli. Uz njihovu pomoć lekar šalje komande sistemu „Da Vinči“ – ogromnom uređaju koji zauzima četvrtinu operacione sale. On izvodi delikatne hirurške zahvate – u jednoj „ruci“ mu je video-kamera, a u tri „ruke“ – instrumenti.

„Ovo je mokraćna bešika, a ovo je fascija, ovojnica mišića. Pored je sistem ligamenata male karlice. U konvencionalnoj radikalnoj retropubičnoj prostatektomiji (otvorenoj operaciji), ligamenti se seku da bi se dobio pristup prostati. Zbog toga deo pacijenata kasnije celog života ima probleme sa mokrenjem i potencijom. Ali rak prostate se javlja u bilo kom uzrastu, čak i kod mladih. Možete li da zamislite kakav je to pad kvaliteta života? Operacija na 'Da Vinčiju' omogućava da se to izbegne. Mi ne dodirujemo mišiće karličnog poda sa granama pudendalnog nerva i dodatnom pudendalnom arterijom. Kao rezultat toga dolazi do brze rehabilitacije, nema urinarne inkontinencije, a potencija je sačuvana“, objašnjava akademik Puškar, ni na sekund ne podižući pogled sa ekrana, na kojem je prikazana slika sa kamere robota-hirurga.
© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaOnkološka operacija uz pomoć robotskog hirurga „Da Vinči“
Jedinstveni robot-hirurg: Zbog čega je ruska verzija bolja od američke /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Onkološka operacija uz pomoć robotskog hirurga „Da Vinči“

Operacija uklanjanja prostate zahvaćene malignim tumorom, ovaj put neće trajati duže od jednog sata. Poređenja radi, obično takva intervencija traje od dva do četiri sata. Kada se sve završi, Puškar će prići pacijentu na operacionom stolu i pokazaće mu posudu sa krvlju koja je fiksirana na metalnom postolju pored nje.

„Pogledajte kako je malo krvi. Važna prednost operacija na kojima asistira robot je činjenica da se gubi malo krvi. To je u principu neuporedivo sa konvencionalnim otvorenim operacijama. Osim toga, u periodu oporavka je mnogo blaži bolni sindrom, brže se uklanja kateter koji je postavljen u mokraćni kanal. Pacijenti provode u bolnici bukvalno nekoliko dana i brže se vraćaju na posao“, objasnio je urolog.

Hirurgija uz asistenciju robota vredi svakog dinara

Danas u Rusiji ima svega oko 90 specijalista koji znaju da operišu uz pomoć robota-hirurga. Ima nekoliko razloga za to. Pre svega, ne izvode se u svim bolnicama operacije uz asistenciju robota, a postoji drugi razlog koji se tiče obuke, a to je konzola. Zatim, glavni evropski trening-centar nalazi se u Belgiji. U Rusiji još uvek nema ničeg sličnog, iako je jedan od tvoraca programa i predavač – ruski profesor Konstantin Kolontarev, koji operiše u Gradskoj kliničkoj bolnici „Spasokukocki“ moskovskog Departmana za zdravstvo.

Operacija uz pomoć robota - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2016
Ruski neurohirurzi operišu pod rukovodstvom robota (video)

„U evropskom centru za obuku ima 12 robota koje koriste lekari-kadeti. I većina ruskih hirurga koji sada operišu uz pomoć 'Da Vinčija' prošla je tu obuku. Ona počinje radom na specijalnim elektronskim simulatorima, zatim na lešu i na živoj životinji koja je pod anestezijom. Tamo se organizuju obuke u vezi operacija na prostati, bubrezima i tako dalje. Ovo je sticanje neophodnih manualnih veština“, izjavio je doktor medicinskih nauka, profesor katedre za urologiju Moskovskog državnog univerziteta za medicinu i stomatologiju Aleksandar Govorov.

Obuka specijalista, rezervni delovi za sistem „Da Vinči“ i troškovi samog uređaja formiraju prilično visoku cenu za jednu operaciju koja se na njemu izvrši. Najveći deo troškova, naravno, ne predstavlja obuka, već održavanje: od 10 miliona rubalja godišnje (oko 110.000 evra), plus troškovi za hirurške instrumente. U urologiji je jedan komplet dovoljan za otprilike 10 operacija. Ako je za verovati podacima analitičkog centra 'Vademekum', Rusija je samo 2019. godine na održavanje 'Da Vinčija' potrošila oko 1,3 milijarde rubalja (oko 14.202.380 evra).

Puškar je objasnio značaj hirurgije uz asistenciju robota.

„Hirurgija uz pomoć robota vredi svake potrošene rublje. Danas je to najjeftiniji način da se osoba reši raka. Za uslovnih 300 hiljada rubalja (oko 3.250 evra) odstranjujemo rak, a lečenje u kasnim stadijumima ponekad košta dva-tri miliona rubalja mesečno. Ali treba razumeti da, kako bi se opravdala kupovina, treba obavljati 250-300 operacija godišnje uz pomoć jednog robota. Za sada takve hirurške intervencije spadaju u kategoriju visokotehnološke medicinske pomoći. Da bi one bile dostupnije i čak uključene u obavezno zdravstveno osiguranje, treba spustiti cenu. Naše rešenje je stvaranje domaćeg robota-hirurga koji će imati istu funkcionalnost i koristiti ruske instrumente. Troškovi jedne operacije smanjiće se skoro šest puta“, smatra glavni urolog Ministarstva zdravlja.
© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaGlavni urolog Ministartva Zdravlja Rusije Dmitrij Puškar operiše uz asistenciju ruskog robota-hirurga
Jedinstveni robot-hirurg: Zbog čega je ruska verzija bolja od američke /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Glavni urolog Ministartva Zdravlja Rusije Dmitrij Puškar operiše uz asistenciju ruskog robota-hirurga

Prvi u svetu

Grupa ruskih naučnika ─ inženjera i lekara, započela je rad na stvaranju robotskog hirurga još 2014. godine. Proučivši kakve su robotske hirurške tehnologije potrebne hirurzima, inženjeri su shvatili da nema smisla ići putem unapređenja „Da Vinčija“. I smislili su robota suštinski drugačijeg dizajna.

„Promenili smo konfiguraciju sistema, načine kretanja instrumenata, kamere. To je rezultiralo znatnim smanjenjem veličine uređaja, povećana je preciznost i pokretljivost, a funkcionalnost je proširena. Zbog suštinski nove konstrukcije, tehnologija i novih materijala (na primer, napravili smo jedinstveni instrument za jednokratnu upotrebu), cena jednog robota-hirurga smanjila se skoro trostruko. Zato su operacije koje će se na njemu izvoditi mnogo jeftinije, a njihova cena može da se uporedi sa ruskim izdvajanjima za obavezno zdravstveno osiguranje“, objasnio je doktor tehničkih nauka Sergej Šeptunov, koji je član razvojnog tima.

On je istakao da ruski robot može ono što strani ne mogu. Osim toga, kako je rekao, napravljen je i simulator koji omogućava da se odmah obučavaju mladi hirurzi na visokom nivou.

Ruski robotski hirurg je već prošao klinička ispitivanja na životinjama. Poznati ruski lekari, među kojima je bio i akademik Dmitrij Puškar, uz pomoć robota su operisali laboratorijske svinje.

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPrva operacija na životinji uz pomoć ruskog robota-hirurga
Jedinstveni robot-hirurg: Zbog čega je ruska verzija bolja od američke /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Prva operacija na životinji uz pomoć ruskog robota-hirurga

„Sada učimo mašinu da leti. Ona je usmerena na ginekologiju, urologiju, celu oblast creva, pankreas i jetru. Pozvani hirurzi uz pomoć našeg uređaja obavljaju razne vrste intervencija na životinjama“, rekao je Šeptunov.

Prema njegovim rečima, veoma je važno izvesti operaciju na živoj životinji i uveriti se da je sve u redu.

On je istakao da tim sada čeka dozvolu za ispitivanja na ljudima i da su ona, za sada, zakazana za septembar 2022. godine.

„Faktički već sada možemo da operišemo čoveka, ali je to nezakonito, pa čekamo dozvolu. Postoji i još jedna poteškoća. U prvoj fazi podržao nas je 'Ruski fond za direktne investicije', a sada smo otvorili zasedanje za uključivanje investitora iz drugog kruga. Sam projekat je skup, ali to nije bacanje novca. Pritom je veoma važan za zemlju“, rekao je istraživač.

Istovremeno, Puškar je naglasio da je robotski hirurg jedinstvena priča za Rusiju. Kako je rekao, sada lekari i inženjeri rade na tome da osiguraju da takve operacije budu uključene u obavezno zdravstveno osiguranje.

Ako se pronađe investitor i sve prođe uspešno, Rusija će postati prva država na svetu u kojoj će robotska hirurgija biti uključena u sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja, istakao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala