Francuski ekspert: Vakcina „Sputnjik Ve“ ─ geopolitička pobeda Rusije

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Pratite nas
Zahvaljujući vakcini protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) Rusija ostvaruje geopolitičku pobedu, izjavio je u intervjuu za „Uest Frans“ francuski politikolog Paskal Bonifas.

Potraga za vakcinom protiv virusa korona i problem sa njenom distribucijom doveli su do pojave „vakcinske diplomatije“, zapadne zemlje se u njoj ne pokazuju u najboljem svetlu, rekao je ekspert, ističući da Rusija pobeđuje u ovoj geopolitičkoj bitki.

„Kada je (predsednik Rusije Vladimir) Putin predstavljao svoju vakcinu, bilo je mnogo podsmeha. Njen naziv, ‘Sputnjik’, ostavio je na svet utisak da se vratio Sovjetski Savez i njegova nadmena strategija. Ali ova vakcina deluje“, konstatovao je Bonifas.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala