Britanci traže od vlade da se obaveže da neće nametati imunitetske pasoše

CC0 / piksabej / Pasoš
Pasoš - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Pratite nas
Hiljade Britanaca brinu se da status vakcinacije može uticati na njihove slobode, što je jasno navedeno u najnovijoj peticiji kojom se traži razmatranje ovog pitanja na parlamentarnoj raspravi.

Peticijom se zahteva i da se britanska vlada obaveže da neće nametati takozvane imunitetske pasoše široj javnosti.

„Želim da vlada spreči bilo kakva ograničenja za one koji odbiju da prime potencijalnu vakcinu protiv kovida 19. To uključuje ograničenja putovanja, društvene događaje, poput koncerata ili sporta. Bez ikakvih ograničenja“, piše u peticiji koju je do sad potpisalo 107.945 ljudi.

Nekoliko sličnih peticija dosad su privukle stotine hiljada pristalica, što ukazuje na frustraciju koju delovi britanskog društva imaju zbog ideje zdravstvenih pasoša. Oni se plaše da status vakcinacije može da utiče ne samo na njihovu sposobnost da putuju u druge zemlje – što je vrlo verovatan scenario – već i na njihov pristup društvenom životu. Strahuju da će samo ljudi koji imaju imunitet na kovid 19 moći da posećuju pabove, fudbalske utakmice i druga javna mesta, piše RT.

 

Takođe postoje i glasni zagovornici ideje pasoša o vakcinaciji poput bivšeg premijera Tonija Blera i nekih medija. Protivnici to doživljavaju kao postavljanje temelja za guranje domaćih verzija takvog dokumenta.

U međuvremenu su druge države, poput Danske, najavile da nameravaju da uvedu digitalne kovid pasoše kao deo ponovnog otvaranja svojih ekonomija. Zabrinuti Britanci očekuju da će njihova vlada biti pod pritiskom da sledi taj primer.

Pročitajte i:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala