„Bata Stane, poginuću – to je utakmica života“ /video/

© Sputnik / Sputnjik / Miljanov korner Bivši srpski fudbaler Miloš Bursać
Bivši srpski fudbaler Miloš Bursać - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Pratite nas
Miloš Bursać, bivši napadač Crvene zvezde, govorio je u Sputnjikovoj emisiji „Miljanov korner“ o utakmici između Crvene zvezde i Milana.

Miloš Bursać bio je akter čuvenog dvomeča između Zvezde i Milana 1988. godine i u razgovoru sa našem Miljanom Milićevićem prisetio se tog duela, ali i mnogih drugih stvari.

Milan je tih godina bio „Drim tim“, ekipa sastavljena od najboljih fudbalera sveta, ali i pored toga Zvezda ih se nije plašila što se vidi i u pristupu meča.

„Nismo ništa pratili, samo smo imali treninge i izašli smo da odigramo utakmicu“, rekao je Bursać na pitanje da li su gledali snimke Milana pre meča na San Siru.

Bursać se prisetio kako je umalo bio poslat u Beograd jer je zakasnio na spavanje u 21 sat.

„Uvek je bilo spavanje u 22 časa, ali bata Stana je promenio da bude u 21. Otišao sam malo da prošetam i zakasnio sam, došao u deset. Bata Stane (Branko Stanković) me je oterao i rekao da idem kući, ali me je vratio i ujutru me je pitao: 'Hoćeš da igraš?'. Odgovorio sam mu: 'Bata Stane, poginuću, to je utakmica života.“

Bivši srpski fudbaler, a danas menadžer, kaže da nisu strahovali od tima koji su predvodili Rajkard, Gulit, Barezi...

„Nismo osećali da su oni favoriti, stvarno smo imali dobar tim sa Dejom (Savićevićem) Piksijem (Draganom Stojkovićem), Robijem (Prosinečkim)... Imali smo baš dobar tim.“

Utakmica u Milanu završena je rezultatom 1:1. Piksi je doveo Zvezdu u vođstvo u 47. minutu, a Virdis je izjednačio minut kasnije.

„Mogli smo da ne primimo gol. Posle minut smo primili, radovali se, a nismo se ni okrenuli i oni su nam dali. Imao sam šansu na kraju, Barezi me je povukao, ali Piksi je dao, tako da... Bili smo zadovoljni, odigrali smo veliku utakmicu.“

„Mi smo se nadali, nismo se plašili Milana. Imali su velike zvezde, ali i naš tim je bio dobar. Sve vrhunski igrači.“

Utakmica u Beogradu i dan danas se prepričava. Zvezda je bila mnogo bolji rival, vodila je 1:0, međutim... Magla je prekinula meč i novi je bio zakazan za sutradan.

„Jedini sam video ko je dao gol, bio sam pored Savićevića i jedini sam ga video“, seća se Bursać.

Na „Marakani“ je bilo 100.000 ljudi, ali vidljivost je bila očajna i utakmica je prekinuta.

„Cvele nas je obavestio da je utakmica prekinuta i da moramo da sutra ponovo da igramo. Čuo sam da je magla mogla da se rastera, ali... Sve nas je pogodio prekid, odigrali smo vrhunski...“

U ponovoljenom meču rezultat je ponovo bio 1:1, te su usledili penali. Malo pre penala Mitar Mrkela, današnji sportski direktor, imao je šansu da reši pitanje pobednika.

„Mita se prepao, to mu stalno pričam. Mogao je da preskoči, mogao je da da gol, ali Mita je bio vrhunski igrač. Istina je da je mogao da reši“, kaže Bursać.

Trideset i tri godine kasnije dva tima se ponovo sastaju – ovoga puta u šesnaestini finala Lige Evrope.

„Zvezda isto sada ima dobar tim, ali i Milan ima vrhunske fudbalere poput Mandžukića, Ibrahimovića... Poručip bih im da igraju hrabro, moja generacija je igrala hrabro i mogla je da napravi uspeh, a poručio bi im da se ne plaše Milana.“

„Mislim da Zvezda može da iznenadi, optimista sam. U fudbalu se nikada ne zna“, zaključio je Bursać.

„Sputnjik sport — Miljanov korner“: Ko bira selektora struka ili politika? /video/

„Miljanov korner“ – Čović: Ne raduju me rezultati Partizana, Saša je sebi nabio tenziju /video/

Sputnjik sport – Miljanov korner: Šokantno istraživanje o seksualnom zlostavljanju u srpskom sportu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala