Turističke agencije traže „dozvolu” za đačke ekskurzije

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANĐaci prvaci u školi - ilustracija
Đaci prvaci u školi - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2021
Pratite nas
Turističke agencije u Srbiji uputile su molbu Kriznom štabu da razmotri ponovno realizovanje dečijih i omladinskih putovanja u Srbiji.

Kako su naveli u dopisu, ova putovanja su zaustavljena u martu prošle godine do kada je bilo već ugovoreno više dnevnih putovanja za oko 150.000 učenika na ekskurzijama i nastavama u prirodi. Samim tim nije iskorišćeno više od 600.000 ugovorenih pansiona u hotelima i odmaralištima na teritoriji Srbije i to bez podataka o jednodnevnim izletima koje je trebalo da budu realizovana od aprila do juna prošle godine.

„Budući da hoteli u Srbiji (na Kopaoniku, Zlatiboru, Tari, Vrnjačkoj Banji, Divčibarama, Zlataru, Sokobanji i ostalim destinacijama) rade i primaju goste u skladu sa epidemiološkim preporukama u letnjoj i zimskoj sezoni tražili smo da se dozvole i dečja i omladinska putovanja. Deca su, inače, tokom tog perioda porodično i mimo škole kroz razne kampove i sportske pripreme putovala“, kažu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta. Oni upozoravaju da hotelijeri i agencije koje se bave ovim vidom turizmom ne rade skoro 11 meseci i da se nalaze na rubu egzistencije.

Novac koji je uplaćen za đačka putovanja, a koji su agencije prosledile dečjim odmaralištima i hotelima je potrošen tokom prethodne godine za opstanak ovih privrednih subjekata. Ukoliko ne dobiju mogućnost da realizuju ova putovanja imaće objektivan problem povraćaja novca u januaru 2022. godine, kako je predviđeno Uredbom Vlade Srbije o zamenskim putovanjima.

Hotelijeri neće biti u mogućnosti da vrate pare turističkim agencijama, agencije školama, posredno roditeljima, navodi se u ovom dopisu.

Pojedine agencije su tokom prethodnog perioda vratile novac, ali ima više od 100 onih koje su, zbog takvih ugovora, sredstva prosledile odmah i sada nisu u mogućnosti da refundiraju novac, a roditelji insistiraju na tome.

Inače, za sada ne postoji takva obaveza, jer prema važećoj uredbi koju je vlada donela u aprilu prošle godine, novac se putnicima vraća početkom 2022. u slučaju da tokom ove godine ugovorena putovanja ipak ne iskoriste.

Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže da agencije ne žele da ugroze niti dovedu u pitanje zdravlje putnika, nego da traže mogućnost da uz maksimalne zaštite mere ipak organizuju putovanja i to po regionima u kojima je epidemiološka situacija povoljna.

„Predložili smo da, uz ostale neophodne mere, objekti u kojima bi deca bila smeštena, budu uslovljeni da ne primaju druge goste mimo organizovanih školskih grupa. Podsećamo da su se deca u velikom broju slučajeva vratila vannastavnim aktivnostima (sportskim treninzima, odlascima na pripreme sa sportskim klubovima, školama stranih jezika, druženja mimo škola...), da su najmanje ugrožena kategorija stanovništva i da je aktivan boravak u prirodi van sezone, od marta do juna apsolutno bezbedan i preporučljiv za zdravlje dece“, navodi Seničić.

On dodaje da bi, osim ekonomskog aspekta, ponovno organizovanje dečijih i omladinskih putovanja značilo i opstanak mnogih agencija, ali i hotelijera i prevoznika, prenosi Politika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala