Tureov povratak u izmenjenu Ukrajinu

© AP Photo / Jon SuperJaja Ture
Jaja Ture - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2021
Pratite nas
Jedan od najboljih defanzivnih veznih fudbalera svih vremena, Jaja Ture, nakon završetka igračke karijere otisnuo se u trenerske vode i novi posao je pronašao u Ukrajini.

Bivši reprezentativac Obale Slonovače će se vratiti u Ukrajinu, ali ne u Donjeck u kom je nastupao kao fudbaler za Metalurg, već u Kijev, gde posle rata u Ukrajini kao domaćin igra ekipa Olimpika iz Donjecka.

Predsednik kluba iz Donjecka Vladislav Geljzin u januaru je najavio saradnju sa Tureom, a sada je ona i obelodanjena.

„Dobrodošao, Jaja. Superzvezda iz Obale Slonovače pridružila se trenerskom osoblju Igora Klimovskog“, navodi se u saopštenju Olimpika.

Na početku svoje igračke karijere, Ture je od 2003-2005. bio igrač Metalurga iz Donjecka, kluba koji je kao kolateralna šteta rata na istoku Ukrajine nestao.

Nakon Metalurga, bivši reprezentativac Obale Slonovače igrao je po sezonu za Olimpijakos i Monako, a 2007. godine postao je član Barselone za koju je nastupao do 2010. godine.

Usledila je selidba u Mančester siti, odnosno stadion „Itihad“ na kom je igrao osam godina. Posle Sitija, Ture je kratko nastupao za Olimpijakos i kineski Ćingdao, a penzionisao se u januaru prošle godine.

Ture je povodom prvog trenerskog angažmana izjavio da je svestan da Olimpik nije Metalurg, ali da se dobro seća ljubaznosti i otvorenosti ljudi u Donjecku, iako će njegov posao biti u Kijevu.

„Vrlo sam impresioniran lokalnim mentalitetom. Da budem iskren, čak je i moj agent bio iznenađen kad je saznao da želim da odem u Ukrajinu, ali bio sam čvrst u svojoj odluci. Nije tako lako pronaći mesto gde možete mirno, bez nepotrebnog pritiska učiti, gde ćete biti prihvaćeni kao prijatelj. Drago mi je da je trener Olimpika dopustio da se pridružim njegovoj ekipi“, rekao je Ture.

Tridesedsedmogodišnji Ture će se pridružiti stručnom štabu glavnog trenera Igora Klimovskog i rekao je da želi da nauči i prenese svoja iskustva.

„Siguran sam da mogu da budem koristan igračima Olimpika kao profesionalac i stariji prijatelj. Negde ću nešto da predložim, podelim znanje i viziju fudbala. Pun sam entuzijazma za posao“.

​Ture će svoju trenersku karijeru otpočeti u klubu koji zbog dešavanja u Ukrajini umesto u Donjecku nastupa u Kijevu.

Uprkos tome, predsednik Olimpika, Vladislav Geljzin, inače bivši napadač ovog kluba, deo je proruskog korpusa u Ukrajini, bio je funkcioner Partije regiona koja je svojevremeno podržala bivšeg predsednika Rusije Viktora Janukoviča, a bila je i partner Jedinstvene Rusije. 

Mihajlović kod pape: Rekao mi je da će me proglasiti za sveca – zbog tašte

Svi „ratovi“ Nenada Lalatovića

Kaluđerović za Sputnjik: Život me naterao da se vratim u Rad, kasno je za reprezentaciju

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala